Cover image

Kijk hier hoe de stichter van Alibaba zijn mensen vertelt dat ze met 'een 8-tot-5-mentaliteit' nergens zullen raken

De naam Alibaba en die van zijn stichter Jack Ma liggen sinds de uiterst succesvolle beursgang van vorige week op de lippen van zowat elke belegger.


De Chinese e-commercesite ging vrijdag naar de beurs tegen 68 dollar per aandeel, maar koerste direct na de opening richting 92,7 dollar om even de kaap van de 100 dollar te ronden, alvorens af te klokken op 93,8 dollar. Het aandeel noteerde op dat ogenblik tegen 40 keer de winst.


De beursgang van het Chinese webwinkelbedrijf is met 25 miljard dollar ondertussen de grootste aller tijden omdat begeleidende banken gebruik maakten van hun recht om extra aandelen af te nemen, aldus het persbureau Bloomberg. Het vorige record stond op naam van Agricultural bank of China dat in 2008 iets meer dan 22 miljard dollar ophaalde. Maar een betere vergelijking is de beursgang van Facebook in 2012. Deze spraakmakende ipo had toen betrekking op een bedrag van ‘slechts’ 16 miljard dollar.


Het persbureau Bloomberg haalde ondertussen een video van onder het stof waarin een bevlogen jonge Jack Ma in 1999 een kleine groep werknemers toespreekt. Indien we willen slagen moeten we de werkethiek van Silicon Valley kopiëren. Indien we denken dat van 8 tot 5 werken volstaat, zijn we geen techbedrijf en zullen we nooit slagen. Als we die mentaliteit hebben, kunnen we ons beter met iets anders bezig gaan houden."Verder hoort men de jonge Jack Ma vertellen dat de concurrentie van Alibaba niet in China, maar internationaal te vinden zal zijn. ‘Internet is een grote bubbel en iedereen weet het. De aandelenprijzen van bedrijven als Yahoo en eBay zullen onvermijdelijk stijgen en dalen. We zullen een pijnlijke prijs moeten betalen,’ zei Ma luttele maanden voor de dotcomcrash tegen een kleine groep werknemers in zijn appartement. Maar hij vertelde de 17 aanwezigen ook dat ze niet bang moesten zijn, want dat de droom van internet niet aan diggelen zou gaan.’ De rest is sedert vrijdag geschiedenis...