Consument legt verantwoordelijkheid voor duurzaamheid bij overheid en leveranciers

In België wil 81 procent van de verbruikers zich als een duurzaam consument profileren, maar in praktijk laat 79 procent zich vooral leiden door het prijsniveau. Dat is de conclusie van een onderzoek van de organisatie Fairtrade Belgium, promotor van duurzame consumptie, bij duizend Belgische verbruikers.


Het onderzoek toonde onder meer aan dat 58 procent van de ondervraagden voor zijn aankopen de goedkoopste supermarkt zou kiezen, ongeacht het duurzame karakter van de aangeboden producten. Ook zou 70 procent bereid zijn om fairtrade-producten te kopen indien het aanbod tegen een goedkopere prijs op de markt zou worden gebracht.


Voor 63 procent moet vooral de overheid aan de leveranciers striktere duurzaamheidsregels opleggen, terwijl 62 procent van oordeel is dat de supermarkten meer inspanningen dienen te doen om duurzame producten te promoten. Slechts 49 procent wil zelf meer aandacht besteden aan het duurzame karakter van een aangekocht product.