Cover image

Selfie-koorts domineert nu ook de moslimbedevaart naar Mekka

De pelgrimstocht naar Mekka - ook wel de hadj genoemd-, is een van de vijf zuilen van de islam en is verplicht voor alle gezonde, volwassen moslims die over voldoende geld beschikken.


Moslims die de bedevaart naar de heiligste plek in de islam maken beginnen nu en masse daarvan de bewijzen op sociale media te zetten door selfies te posten.


Tot voor kort was het verboden om smartphones de heilige stad binnen te brengen, maar de Saoedische overheid heeft de regels wat versoepeld nadat in 2006 ruim 350 mensen de dood vonden toen ze vertrappeld werden. Smartphones kunnen namelijk van nut zijn wanneer de ordediensten snel verwittigd moeten worden.


Geestelijken en vele andere bedevaartgangers zijn not amused. Zahra Mohammad, lerares islamistische studie in Rijadh, Saoedi Arabië:Ik heb pelgrims selfies met de Kaaba op de achtergrond zien nemen in Masjid Al-Haram, om ze daarna op Facebook te posten en er een socialemedia-evenement van te maken, waardoor de ibadah (aanbidding) door hun ijdelheid wordt geruïneerd."