Duitse bank rekent als eerste rente aan om geld bij te houden

De Deutschen Skatbank, een regionale financiële instelling in de Duitse deelstaat Thüringen, zal voortaan aan zijn klanten een vergoeding vragen voor het bewaren van geld. Dat heeft de directie van de Duitse bank bekend gemaakt. In eerste instantie zal alleen een vergoeding worden gevraagd aan vermogende cliënten, maar volgens de krant Handelsblatt is het niet uitgesloten dat het voorbeeld navolging zal krijgen.

“De consument is inmiddels al gewend geraakt aan minimumrentes op zijn spaargelden,” merkt Jörg Hackhausen, redacteur van het Handelsblatt, op. “Nieuw is echter dat door de klant aan de bank een vergoeding moet worden betaald wanneer geld op een spaarrekening wordt gestort.”


De nieuwe regeling wordt van begin november af geïntroduceerd voor vermogens van minstens 500.000 euro, waaraan een negatieve rente van 0,25 procent zal worden gekoppeld. De Deutschen Skatbank is met de maatregel de eerste Duitse financiële instelling die aan zijn klanten een vergoeding vraagt voor het bewaren van spaargelden.

“Voorlopig is er slechts één instelling die een negatieve rente heeft geïntroduceerd,” merkt Ingo Weber, verantwoordelijke van het klantenplatform Verivox, op tegenover de Duitse krant. “Omdat er met een hoge minimumgrens wordt gerekend, zullen de meeste spaarders niet worden getroffen. Het is echter niet uitgesloten dat andere financiële instellingen het voorbeeld van de Deutschen Skatbank zullen volgen.”


De Deutschen Skatbank is gevestigd in Altenburg, ten zuiden van de Oostduitse stad Leipzig en heeft naar eigen zeggen ongeveer vijftienduizend klanten. Er werd niet aangegeven hoeveel klanten door de nieuwe vergoeding zouden worden getroffen.

De Duitse bank zegt door de recente ontwikkelingen op de geldmarkt gedwongen te zijn om zijn rentebeleid aan te passen. “Aan de basis ligt echter de Europese Centrale Bank (ECB), die de rentetarieven de voorbije jaren herhaaldelijk heeft verlaagd,” aldus Jörg Hackhausen.


“Die maatregel moest het aan de banken mogelijk maken op een goedkope manier aan financiële middelen te kunnen komen om de kredietverstrekking aan particulieren en bedrijven te garanderen. De kredietverstrekking blijft echter een probleem, zodat nog een stap verder werd gegaan en financiële instellingen sinds de voorbije zomer een strafrente van 0,2 procent moeten betalen indien ze geld op de rekening van de Europese Centrale Bank parketen.”

“Dat moest de kredietverstrekking alsnog stimuleren, maar de banken weigeren in die strategie mee te gaan,” zegt Hackhausen. “De banken gaan immers niet over tot een grotere kredietverstrekking, maar rekenen de negatieve rente van de Europese Centrale Bank gewoon aan de eigen klanten door. Een aantal bedrijven heeft al geklaagd over negatieve rentes op hun zichtrekeningen."


"Aan particuliere klanten werd tot nu toe niet geraakt. Er zou in de politieke wereld en bij de bevolking immers weinig begrip kunnen worden gevonden wanneer een instelling zoals Commerzbank, die met geld van de belastingbetaler werd gered en gedeeltelijk in handen is van de overheid, op spaargelden van particulieren en bedrijven zou verdienen.”

“Het is een raadsel waarom een kleine coöperatieve bank beslist om een negatieve rente in te voeren,” besluit Hackhausen. “Evenmin is het duidelijk waarom op de strafrente van de Europese Centrale Bank nog eens 0,05 procent extra wordt genomen.” (mah)