Cover image

Vergeet Londen... Dublin is de stad waar geld wordt verdiend met vastgoed

Ierland herstelt zich opmerkelijk snel van de diepe dalperiode die de economie van het land door de economische crisis heeft doorgemaakt. Die heropleving is volgens Jason Karaian, Londens correspondent van het magazine Quartz, wellicht het meest duidelijk op de Ierse immobiliënmarkt, waar de vastgoedprijzen op één jaar tijd met meer dan 16 procent zijn gestegen.

“Voor het uitbreken van de economische crisis kende Ierland een opmerkelijke hoogconjunctuur,” merkt Jason Karaian op. “Door die bloeiperiode werd Ierland zelfs algemeen als de Keltische Tijger aangeduid."


Keltische Phoenix


"Door de economische crisis werd het land echter in zware problemen gebracht, wat leidde tot een diep recessie, zodat Ierland uiteindelijk met een internationale reddingsoperatie ondersteund diende te worden. Op dit ogenblik kent het land echter een opmerkelijke heropleving, waardoor er van een Keltische Phoenix gewag kan worden gemaakt.”


Karaian merkt op dat een prijsstijging van 16 procent op de vastgoedmarkt alleen tijdens de absolute piek van de bloeiperiode van het voorbije decennium kon worden opgemerkt.“In de Ierse hoofdstad Dublin is de bloei van de vastgoedmarkt nog extremer,” zegt Karaian. “Daar werden gemiddelde prijsstijgingen met 24 procent opgetekend. Die groei gaat zelfs sneller dan op de knotsgekke vastgoedmarkt van Londen. Er zijn tussen beide steden echter opmerkelijke gelijkenissen merkbaar.""Een gebrek aan aanbod jaagt de prijzen de hoogte in, waardoor geld wordt aangetrokken dat op zoek is naar snelle opbrengsten. Hoewel de Ierse regering geen klachten heeft over de fiscale inkomsten uit deze keten van transacties, maakt men zich steeds meer bezorgd dat de eigen bevolking uit de lokale vastgoedmarkt wordt verdreven.”


Hypotheken

“Vele Ierse eigenaars zijn door de economische crisis zwaar achterop geraakt met hun hypotheekaflossingen en hebben die put nog niet kunnen vullen en de nieuwe prijsstijgingen leiden dan ook tot waarschuwingen over een nieuwe zeepbel,” geeft Karaian aan. “De vorige zeepbel zorgde ervoor dat het land met 85 miljard euro internationaal geld gered diende te worden."


"De vastgoedprijzen blijven nog ver onder het peil van de periode van de Keltische Tijger. Vastgoedeigenaars die recent in Dublin een pand hebben verworven, hebben uitzicht op interessante winsten, maar vele anderen moeten nog altijd de eerste vruchten van de Keltische Phoenix plukken.” (mah)