Cover image

Nu ook wetenschappelijk bewezen: mannen zijn idioten

Het is het erg prestigieuze British Medical Journal dat ons met de neus op de feiten drukt. Mannen maken veel vaker dan vrouwen idiote en mogelijk gevaarlijke keuzes. En het zijn mannelijke onderzoekers die tot deze conclusie komen.


Het British Medical Journal staat normaal niet bekend als een entertainend magazine. Het brengt vooral zeer gedegen en vaak wat saaie wetenschappelijke studies uit. Maar elk jaar rond de kersttijd vult het blad z’n pagina’s met wetenschappelijke studies die iets grappiger zijn dan gemiddeld. Zo bracht het vorig jaar een studie naar het alcoholgebruik van James Bond.


Dit jaar publiceerde het een studie waaruit moet blijken dat mannen veel vaker dan vrouwen idiote keuzes maken. Zo idioot zelfs dat ze er vaak het leven bij laten.


Darwin Awards


Voor de studie baseerden de auteurs, Dennis Lendrem en zijn 15-jarige zoon, zich op de resultaten van de Darwin Awards. Die worden het hele jaar door postuum uitgereikt aan ‘mensen die zichzelf uit de menselijke genenpool hebben verwijderd op een spectaculair domme manier’.


Twee van de winnaars in 2014 waren bijvoorbeeld mannen die werden doodgetrapt door een olifant toen ze een selfie met het beest probeerden te maken.


De onderzoekers hadden ergens wel verwacht dat er meer mannen dan vrouwen zouden sterven in ongelukken waarvan het eigen risicogedrag de oorzaak was. Toch waren ze verbaasd te moeten vaststellen dat mannen maar liefst in 88.7% van de gevallen het slachtoffer waren van een ongeluk dat bekroond werd met een Darwin-award.


Hun conclusie was dan ook dat de ‘Male Idiot Theory’, zoals ze hun hypothese hadden genoemd, bewezen was.


Deze studie is trouwens niet de eerste die aantoont dat mannen grotere risico’s nemen dan vrouwen. Zo waren er in het verleden al studies die aantoonden dat mannen op hun werk meer risicogedrag vertonen en dat mannen tussen 18 en 49 jaar oud drie keer vaker botbreuken oplopen dan vrouwen.


Mannen zijn ook gemiddeld agressiever, iets wat hen in sommige landen op duurdere autoverzekeringen komt te staan.