De begrafenis van koning Abdullah: 'Als er geld mee gemoeid is zijn mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting geen punt meer'

Staatshoofden van zowat overal ter wereld reisden dit weekeinde naar Saoedi-Arabië om daar de begrafenis van de vorige week overleden koning Abdullah bij te wonen. 'Hun aanwezigheid toont aan dat mensenrechten allesbehalve van tel zijn voor deze club,' schrijft de Turkse krant Hürriyet:


‘In een land waar de sharia van toepassing is, vorig jaar 87 mensen werden geëxecuteerd en dit jaar al 10 mensen werden onthoofd.... Degenen die Abdullah als een hervormer verdedigen wijzen er op dat hij als eerste 30 plaatsen aan vrouwen gaf in de Majlis al Shura (de adviesvroep van de koning). Maar deze vrouwen hadden niet het recht de vergaderingen bij te wonen omdat vrouwen in Saoedi-Arabië niet de straat op kunnen indien niet vergezeld van een man. De bondgenoten vechten nu met elkaar om partner te worden van dit land, dat met zijn olie de macht heeft om de globale politiek te controleren. Wanneer het over geld en politiek profijt gaat lijken mensenrechten, noch de vrijheid van meningsuiting van tel.’


'Het is belachelijk – nee, wanstaltig – dat de Nederlandse regering zich hiervoor laat lenen,' schrijft Michael Van der Galien op De Dagelijkse Standaard. 'Saoedi-Arabië is een islamistische theocratie, haar burgers worden van jongs af aan geïndoctrineerd met het extremistische wahabisme, atheïsten worden behandeld als terroristen, vrouwen worden gestenigd, en ga zo maar door. Als Nederland de mensenrechten echt tot kernpunt van zijn buitenlands beleid wil maken volstaat een vriendelijk briefje waarin de nieuwe koning gevraagd wordt om grootschalige hervormingen in te voeren zodat de waardigheid van ieder individu voortaan gewaarborgd wordt in Saoedi-Arabië. Het geeft geen pas om de koning naar Riyadh te laten afreizen om net te doen alsof Abdullah een moderne, mensenrechten-respecterende heerser was. Dat was hij niet… en Nederland moet daar duidelijk over zijn.'


Wie ook niet duidelijk was, is België. Ons land stuurde koning Filip. "Saoedi-Arabië is een land waarmee we diplomatieke betrekkingen onderhouden. Dan is het normaal dat ons staatshoofd respect gaat betuigen voor het staatshoofd van dat land,” klonk het bij de premier.