BASF dient Amerikaanse patentklacht in tegen Umicore

Het Belgische bedrijf Umicore wordt door het Duitse chemieconcern BASF beticht inbreuken gepleegd te hebben tegen de patentrechten op herlaadbare batterijen. Volgens BASF brengt Umicore batterijen op de markt op basis van een technologie die werd ontwikkeld door de University of Chicago, die echter rond de toepassing een samenwerking met het Duitse chemieconcern zou hebben.


De patenten hebben betrekking op lithiumbatterijen, die vooral in elektrische wagens worden gebruikt. Er werd door BASF een klacht neergelegd bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) en de rechtbank van Wilmington.


De inbreuken op de patenten zouden BASF naar eigen zeggen miljarden dollar inkomsten hebben gekost. BASF eist een schadevergoeding. Over de omvang van de claim werden geen details bekend gemaakt. Umicore zegt dat de klacht geen enkele grond heeft en benadrukt zich dan ook krachtig tegen de claim te zullen verdedigen.