Investeren in wijn? Opgepast voor de kater

Wie in 1982 een Lafite Rothschild kocht betaalde daar toen 420 euro - toen nog 17.000 frank - voor. Vandaag zou die fles al bijna 40.000 euro waard zijn. Weinig investeringen leveren zo’n grote winstmarges op, maar maakt dat van wijn ook een verstandige belegging? Een onderzoek van het magazine The Economist kwam alvast tot de conclusie dat wijn geen markt voor beginners is.


De reden dat topwijnen zo’n hoge prijs kunnen halen is natuurlijk hun beperkte aanbod. Veel châteaus in de best gelegen regio’s voor wijnbouw kennen immers een gelimiteerde productie. Wettelijke beperkingen en de natuurlijke geografie verhinderen hen vaak om uit te breiden. Bovendien is een goede productie ook sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en zijn de echt goede jaren eerder uitzonderlijk. 


Bovendien is er door de groei van het aantal superrijken en miljardairs wereldwijd ook steeds meer vraag naar topwijnen. De wereldwijde wijnmarkt wordt ondertussen geschat op een waarde tussen 5 miljard euro en 10 miljard euro. 


Minder interesse uit China


In de periode van 2008 tot 2011 piekte de vraag uit China en stegen de prijzen sterk. Die vraag is sindsdien wat afgenomen door de tragere groei van de Chinese economie. Ook het anticorruptie-beleid in het land heeft kapitaalkrachtige Chinezen afgeschrikt om teveel met hun rijkdom te pronken. Sindsdien zijn de prijzen van een aantal wijnen sterk gedaald en is de markt in zijn geheel gestabiliseerd.


Bovendien werkt de wijnmarkt veel minder transparant en vlot dan andere beleggingsmarkten. Transacties kosten veel tijd en geld, met makelaars en veilinghuizen die tot 20 procent aan premies incasseren. Er is ook een gebrek aan regelgeving en controle, waardoor er geregeld gevallen van oplichting moeten worden vastgesteld. 


Er zijn ondertussen wel online verhandelingsplatformen zoals WineOwners en prijsvergelijkingswebsites zoals Wine-Searcher opgekomen. Die hebben de handel iets transparanter gemaakt, al blijft het kiezen van de juiste flessen om te investeren toch een heel subjectieve bezigheid die veel ervaring vergt. Wie in wijn investeert moet volgens de conclusies van The Economist dus al eens tegen een kater kunnen.