Cover image

Antwerpen geeft status van 'cocaïnehoofdstad van Europa' door aan Londen

In het Londense afvalwater zit het meeste cocaïne van Europa. In een lukrake week wordt daar 737 milligram van het witte goed per 1.000 inwoners in het rioleringsnetwerk aangetroffen. Dat blijkt uit een vergelijking van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, gebaseerd op 50 steden.

De Britse hoofdstad wordt gevolgd door Amsterdam (716 mg) en Antwerpen (632 mg). Andere steden waar cocaïne populair is, zijn Zurich, Barcelona en Basel. De laagste concentratie werd teruggevonden in het IJslandse Jvaskyla (1,2 mg). De voorbije jaren was Antwerpen steevast koploper in het klassement, maar de Sinjorenstad is nu van die bedenkelijke ereplaats verlost.

Cocaïne is de meest gebruikte illegale stimulerende drug in Europa, hoewel de meerderheid van de gebruikers wordt aangetroffen in een beperkt aantal landen. Dit blijkt ook uit de meest recente onderzoeksgegevens: het gebruik van cocaïne komt het vaakst voor in Zuid- en West-Europa. Naar schatting 2,3 miljoen jongvolwassenen in de leeftijd van 15 tot 34 jaar (1,9 % van deze leeftijdsgroep) hebben in het voorgaande jaar cocaïne gebruikt. Veel cocaïnegebruikers nemen de drug in een recreatieve setting, waarbij het gebruik het grootst is in de weekends en tijdens vakanties.

Analysegegevens van het afvalwater in het kader van een onderzoek in 2014 in verschillende Europese steden wijzen ook op verschillen in dagelijkse gebruikspatronen. In de stalen die tijdens het weekend zijn genomen, werden hogere concentraties benzoylecgonine aangetroffen, de belangrijkste metaboliet van cocaïne.