Manchester United eerste club met merkwaarde van meer dan 1 miljard dollar

De Engelse club Manchester United heeft opnieuw zijn leiderspositie in de lijst met meest waardevolle voetbalmerk van de wereld opgeëist. Dat bljjkt uit een berekening van consulent Brand Finance. Vorig jaar stond de Engelse club nog op een derde plaats. De waarde van Manchester United, dat dit jaar nochtans geen enkele prijs wist binnen te halen, wordt geraamd op ruim 1,2 miljard dollar.


Dat betekende een stijging met 467 miljoen dollar tegenover vorig jaar. Manchester United is daarmee de eerste club in de geschiedenis die de grens van 1 miljard dollar kan overschrijden. Met Ajax en PSV Eindhoven heeft Nederland twee vertegenwoordigers in de top vijftig, die daarentegen geen enkele Belgische club vermeldt.


Wereldwijde faam


Manchester United springt over Bayern München en Real Madrid naar de eerste plaats. Dat commercieel succes moet volgens David Haigh, chief executive van Brand Finance, grotendeels worden toegeschreven aan accountant Ed Woodward, ondervoorzitter van de club. Volgens Haigh toont Woodward in de commerciële aspecten van de voetbalsport evenveel talent als Cristiano Ronaldo op het terrein.


Onder meer is Woodward er volgens Haigh in geslaagd de club een wereldwijde groep supporters te bezorgen en bovendien een reeks gigantische sponsorcontracten af te sluiten. Bovendien moet worden gewezen op het enorme Britse televisiecontract waarvan Manchester United kan genieten.


FC Barcelona?


Bayern München, dat vorig jaar lijstaanvoerder was, staat op een tweede plaats met een marktwaarde van 933 miljoen dollar. Real Madrid zakt met een bedrag van 873 miljoen dollar van een tweede naar een derde plaats. De top vijf bestaat verder uit Manchester City (800 miljoen dollar) en Chelsea (795 miljoen dollar).


De Spaanse club FC Barcelona - die dit jaar nochtans de Champions League won en in eigen land ook de titel en beker veroverde - zakt met een waarde van 773 miljoen dollar van een vierde naar een zesde plaats. De rest van de top tien bestaat uit Arsenal, Liverpool, Paris Saint-Germain en Tottenham Hotspur.


Zeventien Engelse clubs


Opmerkelijk is dat in de top vijftig zeventien Engelse clubs zijn terug te vinden. Alleen Hull City, Burnley en Queens Park Rangers, die uit de Premier League degraderen, zijn niet in de rangschikking opgenomen. Duitsland heeft negen vertegenwoordigers, gevolgd door Italië (7), Spanje (5) en Frankrijk (4). In de lijst staan verder teams uit Nederland, Portugal, Schotland, Turkije en Brazilië.


De snelste stijger is het Engelse Southampton, dat onder zijn Nederlandse trainer Ronald Koeman een verrassend succesvol seizoen kende en zijn merkwaarde op één jaar met 89 procent tot 183 miljoen dollar zag stijgen. Borussia Dortmund valt na een tegenvallend sportief seizoen daarentegen uit de top tien weg. (mah)