Parijse tophotels: 'Airbnb steelt onze klanten'

Hoewel Airbnb werd gelanceerd als een goedkoop alternatief voor toeristische overnachtingen, blijkt het platform inmiddels in Parijs een bedreiging voor de luxehotels te zijn geworden. De Franse hoteliers beklagen zich erover dat vermogende particulieren luxeflats met kostprijzen van meer dan 1.000 euro per overnachtingen op Airbnb hebben geplaatst.


Onder meer de directies van het Bristol Hotel en het Plaza Athénée hebben aan de Franse regering gevraagd dringend maatregelen te namen tegen de online booking-platformen, die ervan beticht worden zich schuldig te maken aan oneerlijke concurrentie.


Airbnb heeft in Parijs ongeveer vijftigduizend appartementen in de aanbieding. Daarmee is de Franse hoofdstad wereldwijd de belangrijkste bestemming geworden voor het platform. Drie jaar geleden telde Airbnb in heel Frankrijk amper zevenduizend adressen. In het luxedistrict Le Marais boekte Airbnb vorige zomer 66.320 toeristen.


Officieel staan in het district slechts 64.795 permanente inwoners geregistreerd. Volgens Ian Brossat, hoofd van de huisvestingscommissie van het Parijse gemeentebestuur, leidt de populariteit van Airbnb echter ook tot een vastgoedcrisis. “Er worden appartementen van de traditionele markt gehaald en omgevormd door vakantieverblijven,” stipt Brossat aan.


Fiscale voordelen


Volgens de Franse wetgeving kunnen eigenaars maximaal vier maand per jaar hun woning aan toeristen verhuren. Wanneer die termijn wordt overschreden, dienen de eigenaars een ander appartement uit dezelfde prijscategorie te kopen om op de gewone huurmarkt te brengen.


Ian Brossat merkt echter op dat vele eigenaars hun appartementen gedurende een heel jaar op Airbnb of gelijkaardige websites verhuren zonder een vervangwoning te kopen. Vorig jaar werden voor die inbreuken twintig personen geverbaliseerd. Na een raid in Le Marais de voorbije lente zal dat cijfer volgens waarnemers dit jaar echter oplopen.


De gewone Franse hotels klagen al langere tijd over de oneerlijke concurrentie van Airbnb en andere online platformen. Dat protest wordt nu vervoegd door de eigenaars van luxehotels. Daarbij wordt erop gewezen dat Airbnb in Parijs ongeveer vierhonderd adressen heeft die meer dan 500 euro per nacht kosten.


Didier le Calvez, chief executive van het Bristol Hotel, wijst erop dat de verhuurders op Airbnb lagere fiscale heffingen moeten betalen en met minder administratieve beslommeringen worden geconfronteerd dan de luxehotels. Tegelijkertijd worden de luxehotels in Parijs geplaagd door een dalende interesse bij buitenlandse toeristen, die zich afgeschrikt voelen door de terroristische aanslagen eerder dit jaar. (mah)