Draagbare stad op zee kan 7.000 mensen huisvesten

De Franse ontwerper Jacques Rougerie wil op het oppervlak van de oceaan een autonome drijvende stad bouwen die aan ongeveer zevenduizend mensen een huisvesting kan bieden. De drijvende stad moet vooral wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken. Jacques Rougerie lanceerde met zijn plannen voor de SeaOrbiter eerder al een duurzaam maritiem onderzoeksproject.


De mens kijkt al heel lang naar opportuniteiten rond wonen en werken op het water. Dat heeft onder meer geleid tot futuristische plannen voor de bouw van een luchthaven in de monding van de Theems in Engeland of de aanleg van drijvende voorsteden in Amsterdam.


De Franse architect Jacques Rougerie (70) denkt met zijn nieuwe project ‘City of Meriens’ echter aan de creatie van een stad die op het water van de oceaan zou drijven. Rougerie geeft aan de ‘City of Meriens’ de vorm van een roggevleugel mee.


De stad is ontworpen om mee de beweging van de oceaan mee te gaan. De drijvende stad zou een lengte krijgen van negenhonderd meter. Daarmee wordt de ‘City of Meriens’ twee keer zo lang als het grootste schip.


Crowdfunding


Jacques Rougerie wil zijn drijvende stad uitrusten met laboratoria, serres, leslokalen, congresruimtes, woonkwartieren en ontspannings-gelegenheid. Die infrastructuur moet volgens hem langdurige wetenschappelijke onderzoeksprojecten mogelijk maken.


De ontwerper bepaalde verder dat de drijvende stad uitsluitend van hernieuwbare energie mag worden voorzien, terwijl de ecologische voetafdruk absoluut een nulwaarde zou moeten laten registreren.


Een binnenhaven moet de drijvende stad de mogelijkheid bieden om andere onderzoeksschepen te ontvangen. De vorm van de ‘City of Meriens’ moet de drijvende stad volgens Rougerie de kans bieden om de krachten van de oceaanstormen op te vangen.


De ‘City of Meriens’ is niet het eerste maritieme project van de Franse ontwerper. Twee jaar geleden stelde Rougerie immers al het schip SeaOrbiter voor. Ook dat schip zal voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt. Rougerie wil de SeaOrbiter met crowdfunding realiseren.


De bouw van het schip, dat een hoogte van 52 meter zou bereiken, zou een investering vergen van 32 miljoen Britse pond. De werken aan de SeaOrbiter, die moet worden opgebouwd uit gerecycleerd aluminium, zijn inmiddels al van start gegaan. (mah)


(Foto: Jacques Rougerie Foundation)