Valse reviews schrijven op internet: bezint eer ge begint

In Frankrijk heeft de arrondissementsrechtbank van Dijon aan een online recensent, die gebruik maakte van het pseudoniem Le Clarifieur, een boete opgelegd van 5.000 euro wegens een valse online bespreking. De recensent had ruim twee jaar geleden op de online gids Pages Jaunes een vernietigend verslag geplaatst over Loiseau des Ducs, een restaurant met één Michelinster in Dijon.


Ahlame Buisard, uitbater van het restaurant, slaagde erin de ware identiteit van de recensent te achterhalen en kon voor de rechter aantonen dat het restaurant in werkelijkheid pas vijf dagen na het verschijnen van de recensie zijn deuren had geopend. Het restaurant krijgt ook een schadevergoeding van 2.500 euro.


Op het online platform Pages Jaunes kunnen consumenten hun oordeel plaatsen over restaurants en andere commerciële initiatieven. Volgens de recensie van Le Clarifieur werd Loiseau des Ducs zwaar overschat. Het restaurant zou volgens de bespreking vooral aandacht hebben voor show, maar uiteindelijk weinig kwantiteit en kwaliteit serveren.


Le Clarifieur maakte ook zijn beklag over een overdreven rekening. Uitbater Ahlame Buisard zegt dat alle klanten recht hebben een positieve of negatieve mening over de geleverde service naar voor te brengen, maar benadrukt anderzijds dat valse besprekingen principieel moeten worden bestreden.


Restaurant-rekening


Het is niet de eerste keer dat in Frankrijk een recensent voor een slechte beoordeling wordt veroordeeld. Vorig jaar schreef de cultuurblogster Caroline Doudet een recensie over het Franse restaurant Il Giardino in Cap Ferret, waarbij al in de titel duidelijk werd aangegeven dat men de locatie best links liet liggen.


Zoekopdrachten op Google brachten steeds weer de negatieve bespreking bovenaan in de lijst met suggesties. De uitbaters namen  de kritiek van Doudet echter niet en stapten naar de rechtbank. Doudet werd tot een boete van 1.500 euro veroordeeld en diende ook de titel van de recensie aan te passen. Uit protest tegen de boete haalde de blogster de hele beoordeling van het internet.


Ook ecommerce-site Amazon heeft aangekondigd juridische stappen te zullen ondernemen tegen meer dan duizend personen die tegen betaling positieve of negatieve neprecensies te plaatsen.


Een aantal uitbaters van restaurants bleken immers freelancers in te huren om positieve kritieken te schrijven over hun activiteiten. Anderzijds werd ook beroep gedaan op ingehuurde krachten om de concurrentie met negatieve kritieken in een slecht daglicht te plaatsen.


Een groep restaurateurs en erkende recensenten hebben inmiddels aan de website TripAdvisor gevraagd om voortaan alleen besprekingen te aanvaarden van personen die een rekening van het restaurant kunnen voorleggen. (mah)