Cover image

Jongerenzelfmoordfabriek Silicon Valley?

Het is de meest welvarende regio van de Verenigde Staten, het epicentrum van de digitale revolutie, dat talent aantrekt van overal ter wereld. Maar ondanks zijn mild klimaat en de rijkdom van zijn inwoners houdt de stad Palo Alto een triest record: al tien jaar lang ligt het aantal zelfmoorden onder scholieren er vier tot vijf maal hoger dan het Amerikaanse gemiddelde.

Het magazine The Atlantic besteedt in zijn decembernummer aandacht aan het fenomeen. Sinds 2009 hebben niet minder dan 11 leerlingen van 2 middelbare scholen er een einde aan hun leven gemaakt. De meesten gooiden zich onder de Caltrain, die San Francisco met de Valley verbindt. Uit een studie van 2014 blijkt dat nog eens 12% van de leerlingen in de 12 voorgaande maanden serieus aan zelfmoord hadden gedacht.

'Hoe kan een plek, die de meest ‘coole’ gadgets maakt en een grenzeloos optimisme uitademt, zo veel jonge mensen de dood induwen?', vraagt journaliste Hannah Rosin zich af.

Een rondvraag bij ouders, leraars en leerlingen brengt een reeks antwoorden op de vraag: ouders die volledig geabsorbeerd worden door hun eigen carrière en vooral geobsedeerd lijken door ‘uitmuntendheid’ en perfecte schoolrapporten. Kinderen die beseffen hoe goed ze het wel hebben en amper durven te revolteren. Omnipresent bij de Aziatische, maar ook steeds meer bij de westerse families, zijn dan de ‘tiger moms’, die van hun kinderen eisen dat ze in alles uitblinken... studie, sport, muziek, talenkennis.

Vooral dit laatste fenomeen lijkt vaak doorslaggevend omdat ze aan de basis ligt van stress, slaapgebrek en depressie bij jongeren. Een scenario dat in het gros van de zelfmoorden voorkomt.