Cover image

'Nooit heeft Amerika een beter wapenverkoper gehad dan president Obama'

In de VS heeft de wapenverkoop in december opnieuw alle records gebroken. Er zouden naar schatting zo’n drie miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan.


Massaslachtingen, zoals die in de Californische stad San Bernardino begin december, waarbij een koppel geradicaliseerde moslims 14 mensenlevens beëindigde, jagen de verkoop van wapens telkens opnieuw de hoogte in.


Net las de redevoeringen van president Barack Obama trouwens, merkt de New York Times op. Dat gebeurt niet enkel wanneer hij na elke moordpartij het woord neemt om zijn medeleven te betuigen, maar ook wanneer hij tijdens verkiezingscampagnes het onderwerp ter sprake brengt.


Toen Obama in november 2008 werd verkozen werden in die maand voor het eerst meer dan 1,5 miljoen wapens verkocht. In november 2012, de maand van zijn herverkiezing, werd voor het eerst de grens van 2 miljoen gesloopt.


Of, om het met de woorden van financieel analist Brian W. Ruttenbur van BB&T Capital Markets te zeggen: Nooit heeft Amerika een beter wapenverkoper gehad dan president Obama"