Wat is de waarde van 's werelds meest waardevolle bedrijf?

Saudi-Arabië overweegt zijn oliebedrijf Saudi Aramco naar de beurs te brengen. Een definitieve beslissing over een mogelijke beursgang wordt over enkele maanden genomen. Dat heeft Mohammed bin Salman, kroonprins van Saudi-Arabië, tegenover het magazine The Economist gezegd. Saudi Aramco is de grootste producent van ruwe olie ter wereld.


Meer dan 10 procent van de wereldwijde olievoorraden worden door het Saudische concern op de markt gebracht. Het bedrijf worstelt echter met de gevolgen van de aanhoudende daling van de olieprijzen. Salman kondigde eerder al aan dat hij zijn land minder afhankelijk wil maken van inkomsten uit de petroleumsector. Er is volgens de kroonprins echter geen sprake van een crisis.


Door de operatie zal Saudi Aramco wellicht het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf van de wereld worden. Volgens Jason Tuvey, analist bij het onderzoeksbureau Capital Economics, heeft het bedrijf een waarde tussen 1.000 miljard dollar en 10.000 miljard dollar. De waarde van het bedrijf wordt onder meer bepaald door de olieprijzen.


Apple


Die waarde kan wel beïnvloed worden door vragen over de eigendomstructuren bij het Arabische staatsbedrijf en discussies over de betrouwbaarheid van de cijfers die Aramco over zijn reserves naar voor brengt. Maar ook wanneer aan Aramco slechts de laagste waarde wordt gegeven, blijft de onderneming veruit de grootste beursgenoteerde entiteit van de wereld.


Op dit ogenblik is het Amerikaanse technologieconcern Apple met een waarde van 543 miljard dollar het grootste beursgenoteerde bedrijf van de wereld. Aramco beschikt naar eigen zeggen over een voorraad van ongeveer 261 miljard vaten olie.


ExxonMobil, de grootste Amerikaanse groep, maakt voor zichzelf gewag van 25 miljard vaten. De Brits-Nederlandse groep Shell komt aan ruim 13 miljard vaten. (mah)