Cover image

Moeten we muggen uitroeien?

De Franse zakenkrant Les Echos (betaalde toegang) wijdt dinsdag een volledige pagina aan de problematiek van het zika-virus en stelt de vraag of muggen moeten uitgeroeid worden?


Verwacht wordt dat dit jaar 3 tot 4 miljoen Zuid-Amerikanen door het zika-virus getroffen zullen worden. Wanneer het virus een zwangere vrouw besmet, dreigt een vervorming van de hersenen van de foetus. Het kind komt op aarde met een opmerkelijk kleiner dan normale schedel, wat zijn intellectuele ontwikkeling kan belemmeren.Dat alles terwijl jaarlijks nog steeds 700.000 mensen overlijden ten gevolge van malaria.


Volgens de krant staan we op een keerpunt in de geschiedenis omdat we voor het eerst de mogelijkheid hebben om een diersoort op een zeer eenvoudige manier uit te roeien/genetisch te manipuleren.
Door de kniptechniek van het DNA te gebruiken, de zogenaamde CRISPR (die knipt in het DNA en een gen wijzigt of vernietigt)


Wetenschappers van het Imperial College in Londen concludeerden recent dat door een onvruchtbaar gen in een mug dat drager is van het malariavirus te introduceren, de volledige soort binnen de 2 à 3 jaar uitgeroeid zou zijn.


Toch is er veel twijfel omdat de gevolgen van zo’n actie onvoorspelbaar zijn. Wat met de onderbreking van de voedingsketen? Wat zijn de risico’s van ‘laterale' overdracht van het gewijzigde gen op andere soorten, door een virus of een infectie?What's next?


Maar de hamvraag blijft uiteraard wat ons zou beletten grotere zaken aan te pakken eens het DNA van de mug succesvol is gewijzigd? Met het CRISPR kunnen bijvoorbeeld dieren immuun worden gemaakt voor de gevolgen van de klimaatwijziging en die volgens sommige bronnen 30% van de biodiversiteit zou kunnen aantasten tegen het einde van deze eeuw.