Cover image

Londen: Manhattan aan de Thames?

Vastgoedprijzen in Londen rijzen de pan uit nu de Britse hoofdstad steeds meer rijke buitenlanders en internationale bedrijven aantrekt. Om aan de vraag te kunnen voldoen is het aantal geplande torengebouwen in de stad het afgelopen jaar verdubbeld.


Sinds de tweede wereldoorlog werd er nooit zoveel gebouwd in Londen als vandaag, schrijft de Britse krant The Times of London.

Een jaar geleden ontving de Londense bouwcommissie 263 aanvragen voor torengebouwen met 20 verdiepingen of meer. Dit jaar wachten 463 van dit soort aanvragen op een bouwvergunning, blijkt uit een rapport van consultancybureau New London Architecture en makelaar GL Hearn. Vorig jaar werden slechts 3 projecten afgewezen en in totaal ontvingen 319 torengebouwen een vergunning.

Peter Murray van New London Architecture:
“Als Westminster moet blijven zoals het vandaag is dan kan het niet anders dat gebouwen ergens anders opduiken. De trend wordt gestimuleerd door de groei, hoewel we wel moeten nadenken over betere ontwerpen. We moeten voorzichtig zijn met het bouwen van torengebouwen.”

Volgens bouwmeester Chris Wilkinson, die een 40-verdiepingen tellend kantoorblok bouwt bij Bishopsgate, is de locatie van de torens belangrijk.
“Hoge gebouwen werken goed in clusters. Niemand heeft bijvoorbeeld bezwaren tegen Canary Wharf. Dankzij die clusters heeft Londen een vitaliteit die in Parijs ontbreekt. Het enige alternatief voor bouwen in de hoogte is de groene gordel aantasten en dat laatste wil niemand.”