Cover image

Saoedi's dreigen 750 miljard dollar aan Amerikaanse activa te verkopen

Indien het Amerikaanse Congres instemt met een wet die het mogelijk maakt Saudi-Arabië op één of andere manier verantwoordelijk te stellen voor de aanslagen op het World Trade Center in New York (9/11) bijna vijftien jaar geleden, zal niet worden over tegenmaatregelen worden geaarzeld.


Daarmee heeft Adel bin Ahmed Al-Jubeir, Saudisch minister van buitenlandse zaken, volgens de Amerikaanse krant New York Times recent tijdens een bezoek aan Washington gedreigd.

Volgens sommige waarnemers heeft die bedreiging echter niet veel kracht, aangezien Saudi-Arabië met de tegenmaatregelen vooral zichzelf zou treffen.

Juridische bescherming


In het Amerikaanse Congres wordt gewerkt aan een wet die de juridische bescherming van buitenlandse naties in de Verenigde Staten doet vervallen indien een betrokkenheid bij terroristische activiteiten blijkt.

Indien verder gegaan wordt met die wetgeving zal Saudi-Arabië volgens Al-Jubeir voor een bedrag van 750 miljard dollar Amerikaanse eigendommen verkopen vooraleer de activa door rechtbanken zouden kunnen worden bevroren.

De Amerikaanse president Barack Obama probeert het Congres er alsnog van te weerhouden de wet goed te keuren. De Amerikaanse regering wijst daarbij op mogelijke Saudische represailles tegenover Amerikaanse bedrijven, burgers en militairen.

Saudi-Arabië ontkent met klem elke betrokkenheid bij de terreuraanslagen. Ook een Amerikaanse onderzoekscommissie vond geen bewijs van Saudische hulp. Anderzijds blijkt dat vijftien daders van de aanslagen de Saudische nationaliteit hadden.

Ook Osama bin Laden, toenmalige leider van Al-Qaeda, had de Saudische nationaliteit. Vele Amerikanen zijn er dan ook van overtuigd dat topfiguren uit de Saudische politieke wereld bij de aanslagen waren betrokken. (mah)