Cover image

Airbnb: Portret gastheer is belangrijker dan online bespreking

Op het alternatieve hotelplatform Airbnb hebben persoonlijke foto’s van de gastheer meer impact op de keuze van de consumenten dan besprekingen van eerdere reizigers.


Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Hebrew University of Jeruzalem. Het verband moet volgens de onderzoekers vooral worden gezocht bij percepties over betrouwbaarheid.

“Het is vanzelfsprekend dat de karakteristieken van het gastenverblijf en de locatie bij Airbnb een grote impact hebben op het succes van een adres,” zegt onderzoeksleider Aliza Fleischer, professor hotelmanagement aan de Hebrew University. “Dat echter ook een portret van de gastheer bepalend kan zijn, lijkt veel minder evident."

Onbewust


Toch bleek dat adressen meer aantrekkingskracht uitoefenden wanneer een foto van de gastheer een grotere betrouwbaarheid uitstraalde. De impact van die portretten bleek veel groter dan in invloed van online besprekingen van eerdere bezoekers. Dat zou te maken hebben met het feit dat deze besprekingen vaak overdreven positieve commentaren omvatten.

“In tegenstelling tot Facebook of Linkedin moet op Airbnb geen promotie voor een persoon worden gevoerd,” benadrukken de onderzoekers. “De nadrukt ligt op de karakteristieken van het eigendom, maar toch bleken portretten van de gastheren cruciaal voor het zakelijk succes.”

Het onderzoek toonde anderzijds dat de reizigers zelden van de portretten gewag maken wanneer hem expliciet naar de motieven voor hun adreskeuze wordt gevraagd.

Nochtans toont het onderzoek aan dat vertrouwen in de deeleconomie een bijzonder belangrijk element vormt. De impact van die elementen op het beslissingsproces moet volgens professor Fleischer dan ook verder worden onderzocht. (mah)