Cover image

9/11: De grootste doofpotoperatie uit de geschiedenis?

Er moet eindelijk worden beslist om het rapport over een mogelijk betrokkenheid van Saudi-Arabië bij de terroristische aanslagen van al-Qaeda op de Verenigde Staten vijftien jaar geleden vrij te geven.


Dat staat onder meer in een editoriaal van de Amerikaanse krant USA Today. Alleen openbaarheid kan volgens de krant immers een definitieve zekerheid geven over schuld of onschuld van een aantal Saudische functionarissen.

Uit een onderzoek van het Amerikaanse congres zou volgens sommige bronnen zijn gebleken dat een aantal Saudische functionarissen de vliegtuigkapers van al-Qaeda hebben gefinancierd en geholpen. Vijftien van de negentien terroristen hadden ook de Saudische nationaliteit.

Afkoeling


Uiteindelijk werd echter beslist, op bevel van de Amerikaanse presidenten George W. Bush en Barack Obama, om de cruciale hoofdstukken van het eindrapport van het onderzoek niet te publiceren. Er is nu een wetsvoorstel dat nabestaanden van de slachtoffers zou toelaten Saudi-Arabië voor de rechtbank te dagen.

De Amerikaanse president Barack Obama verzet zich echter tegen het voorstel, dat volgens hem ook Amerikaanse diplomaten in andere landen aan vervolging zou kunnen worden blootgesteld.

In een commentaar van het Amerikaanse Congres wordt aangevoerd dat er geen aanwijzingen zijn dat de Saudische regering als een instituut of hoge functionarissen ten individuele titel de terroristen zouden hebben gefinancierd. Die formuleringen zijn volgens de commentatoren echter zo vaag dat alle mogelijke interpretaties open blijven.

Feit is dat de goede relaties tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië de jongste periode gevoelig zijn afgekoeld.