Colruyt is Belgische onderneming met de beste reputatie

Retailer Colruyt is in België het bedrijf met de beste reputatie. Dat blijkt uit een rapport van consulent Akkanto over de populariteit van het bedrijfsleven bij de Belgische consument.


Colruyt kreeg daarbij een kwotering van 79,4 procent. Op de tweede plaats eindigde Lotus Bakeries (75,8 procent), gevolgd door Brussels Airlines (73,1 procent), Tiense Suiker (73 procent) en Janssen Pharmaceutica (71,6 procent).

Colruyt bleek ook in het verleden geregeld als overwinnaar uit de enquête te komen, maar vorig jaar diende de retailer Tiense Suiker te laten voorgaan.

De top tien bestaat dit jaar verder uit Duvel Moortgat (71,1 procent), Alpro (70,9 procent), Brussels Airport (70 procent), Omega Pharma (69,8 procent) en Spadel (68,8 procent).

Proximus


Uit het onderzoek, gevoerd bij dertig representatieve bedrijven voor de Belgische economie, blijkt anderzijds dat telecomoperator Proximus het voorbije jaar de grootste vooruitgang heeft geboekt en zijn score met 8,7 procentpunt zag oplopen.

De grootste terugval werd opgetekend bij autoverdeler D’Ieteren, waar een achteruitgang met 7,2 procentpunt werd gemeld. Acht bedrijven incasseerden een achteruitgang, terwijl tien ondernemingen progressie boekten.

Anderzijds wordt opgemerkt dat slechts vijf ondernemingen minder dan 60 procent scoren. Vorig jaar werden onder die grens nog veertien bedrijven geteld. Op de laatste plaats staat de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS).

Uit het onderzoek blijkt nog dat 66 procent van de Belgen ervan overtuigd is dat sponsoring een positieve impact heeft op de reputatie van een onderneming. Wel zegt 75 procent dat ondernemingen heel goed hun keuze van sponsoring moeten overwegen. De Nationale Loterij wordt gezien als de meest actieve sponsor van het land.