Cover image

Erdogan wil bloed van Duits-Turkse parlementsleden laten testen

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei zondag dat de 11 Duitse parlementsleden van Turkse afkomst, die vorige week in de Bundestag een resolutie goedkeurden die de slachting van 1,5 miljoen Armeniërs als ‘genocide’ bestempelt, geen echte Turken zijn en dat ze daarom een bloedtest moeten ondergaan.


De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdağ was het met Erdogan eens en zei dat 'deze mensen Turkije, noch het Turkse volk mogen vertegenwoordigen.' Een aantal van die parlementsleden wordt sinds dan met de dood bedreigd.'Onverklaarbare' Erdogan


Norbert Lammert, de voorzitter van de Bundestag, en Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, reageerden verontwaardigd, in tegenstelling tot kanselier Angela Merkel. Deutschlandfunk vraagt zich af waarom?:


“In luttele minuten zei de voorzitter van de Duitse Bundestag waar het op stond. In een gecontroleerde, maar duidelijk toon gaf hij een niet mis te verstane boodschap aan het adres van de Turkse president:
"Nooit had ik gedacht dat in de 21ste eeuw een democratisch verkozen staatshoofd leden van de Duitse Bundestag zou bekritiseren door twijfel te uiten over hun Turkse origine en hun bloed als ‘onzuiver’ te bestempelen. [...] Als u één onder ons bedreigt, bedreigt u het ganse parlement.”Wie de voorbije dagen een even duidelijke boodschap aan het adres van Erdogan had kunnen richten, maar dat niet deed was Angela Merkel.  'Onverklaarbaar' was de term die ze woensdag gebruikte om de Turkse aantijgingen te omschrijven- een schuchtere verwoording die de bedreigde parlementsleden niet de minste bescherming biedt en enkel het imago versterkt van een Duitse regering die echt alles zal doen om de grote baas in Ankara niet voor het hoofd te stoten."
[caption id="attachment_103239" align="aligncenter" width="1024"]

Activists and the leader of the Anerkennung Jetzt (Recognition Now) civil society initiative, Ilias Uyar (Bottom C), react after law makers voted to recognise the Armenian genocide after a debate during the 173rd sitting of the Bundestag, the German lower house of parliament, in Berlin on June 2, 2016. The poster reads: #RecognitionNow says Thanks! / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Activists and the leader of the Anerkennung Jetzt (Recognition Now) civil society initiative, Ilias Uyar (Bottom C), react after law makers voted to recognise the Armenian genocide after a debate during the 173rd sitting of the Bundestag, the German lower house of parliament, in Berlin on June 2, 2016.
The poster reads: #RecognitionNow says Thanks! / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN[/caption]