Daar zijn de Europese bureaucraten terug met hun belasting op hyperlinks

Onder druk van de traditionele media probeert de Europese Commissie opnieuw een hyperlink-belasting in te voeren, wat zware consequenties kan hebben. Dat schrijft Frederic Filloux, hoofdredacteur van de nieuwssite Mondaynote.


De plannen van de Europese Commissie kunnen volgens hem immers een oude droom van de traditionale nieuwsuitgevers vervullen, waarbij hij verwijst naar de pogingen van vele Europese uitgevers om de online nieuwsservice Google News te laten betalen voor de vermelding van hun artikels.

Pogingen in Spanje en Duitsland om Google te doen betalen draaiden echter op een sisser uit. Nadat de autoriteiten in beide landen hadden beslist dat het bedrijf diende te betalen voor zijn nieuwsservice, besloot Google zijn lokale platform te sluiten.

Belastingen


“Het gevolg was echter dat in beide landen de trafieken naar de websites van de traditionele mediabedrijven wegsmolten,” benadrukt Frederic Filloux. “De uitgevers kwamen vervolgens bij Google bedelen om opnieuw geciteerd te worden. Inmiddels heeft Google met de Europese nieuwsindustrie een positieve samenwerking."

De hyperlink-taks leek dan ook verleden tijd, maar in maart plaatste de Europese Commissie het thema opnieuw op de agenda. “De hyperlink-taks wordt door de Europese Commissie gebruikt als een extra wapen in een breder conflict met Google,” zegt Filloux. “Het bedrijf wordt er immers van beticht te proberen overal in Europa aan belastingen te ontsnappen."

"Google zegt compleet legaal te handelen, maar dat wekt de wrevel op van de autoriteiten. Uiteindelijk kan daardoor een heel online ecosysteem met links en referenties het slachtoffer worden van de agenda van een aantal Europese bureaucraten." (mah)