Cover image

'Zonder media of internet zou er natuurlijk geen grootschalig terrorisme zijn'

In de nasleep van de gruwelijke terreuraanval op de Promenade des Anglais in Nice ergeren steeds meer mensen zich aan de manier waarop de media over deze terreurdaden berichten.


Dat terroristen tot de meest ondenkbare gruweldaden in staat zijn hebben de strijders van de Islamitische Staat al voldoende bewezen. Wat is de waarde van het keer op keer herhalen van filmbeelden, waarop te zien is hoe een vrachtwagen op de massa inrijdt? De Franse zender France 2 zond beelden uit van een man die werd geïnterviewd terwijl hij in shock naast het lijk van zijn vrouw zat.


Terwijl op internet heftig werd gemodereerd om beelden van de slachtpartij niet te tonen (Twitter- en Facebookgebruikers kunnen in hun sociale media-instellingen aangeven dat ze choquerende beelden liever niet te zien krijgen), berichtten de Franse tv-zenders LCI en iTélé zelfs over een gijzelneming die nooit plaats heeft gevonden.


Het amateurisme van sommige tv-kanalen kon doen denken dat ze voor het eerst met zulk drama te maken kregen.De hysterie in onze media


‘De media moeten deze evenementen leren relativeren eerder dan in hysterie te vervallen,’ schrijft de Israëlische geschiedkundige Yuval Noah Harari in het Franse magazine L’Obs:


‘Het theater van de terreur kan niet functioneren zonder reclame. Spijtig genoeg doen de media weinig anders dan hen die reclame gratis te bezorgen. Op obsessieve wijze wordt over deze terreurdaden bericht en wordt het gevaar zwaar overdreven (- voor elke Europeaan die in een terreuraanval sterft, sterven er 1.000 aan de gevolgen van zwaarlijvigheid. Voor de doorsnee Europeaan betekent McDonalds een veel serieuzer bedreiging dan de Islamitische Staat - ), omdat zulke sensationele verhalen beter verkopen dan de berichtgeving over pakweg de klimaatwijziging.’Media-aandacht is zuurstof voor terroristen


De media en de aandacht  zijn zuurstof voor terroristen, schreef Zac Tate al na de aanslagen in Brussel op CapX:


'Terroristen zijn op zoek naar drie zaken: wraak, roem en reactie. [...] De twee belangrijkste aspecten van de drie voormelde zijn roem en reactie, in dewelke de media vaak een weinig nuttige rol spelen.


[...] De jacht op  Salah Abdeslam is goed voor de krantenverkoop, maar tegelijkertijd geeft hij steun aan en maakt hij helden van een stel losers [... en] wordt nogmaals onnodig het profiel van deze mensen gepromoot.'

Zonder media of internet geen grootschalig terrorisme


'Met clichés en groteske veralgemeningen geraken we er nooit, sterker nog, doen we zelf mee aan de virale verspreiding van de waan,' schrijft essayist Johan Sanctorum op Visionair België:

'De media spelen uiteraard een sleutelrol in deze dynamiek, jammer dat ze het zelf niet beseffen. Het klinkt wereldvreemd en utopisch, maar zonder media of internet zou er natuurlijk ook geen grootschalig terrorisme zijn: als niemand wist dat er in Nice iets is gebeurd, was er ook niets gebeurd. Of hoe het gerucht zichzelf waar maakt, vrij naar Jean Baudrillard (1929-2007), een filosoof waarvan ik François Hollande dringend de lectuur kan aanbevelen.'