Cover image

'Ik ben een New Yorker, en ik herken een bedrieger wanneer ik er een zie'

Nadat hij een tijd lang met een mogelijke kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap heeft geflirt (mocht zich een eindduel Trump - Sanders voordoen), schaart de oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg zich nu als onafhankelijke achter Hillary Clinton.


Bloomberg - zoals hij zelf zegt een échte miljardair die, in tegenstelling tot Donald Trump, zijn carrière niet begon met een cheque van 1 miljoen dollar die hij van zijn vader kreeg - werd woensdag op de Democratische conventie uitgenodigd om het publiek toe te spreken.39% van de Amerikanen beschouwt zich als onafhankelijke


De Democraten hopen door zijn tussenkomst een deel van de onafhankelijke kiezers over de streep te trekken. (Niet onbelangrijk want uit een recent onderzoek van Pew Research blijkt dat niet minder dan 39% van de Amerikanen zich als onafhankelijke beschouwt, dat zijn er meer dan de percentages die zich als Republikein (23%) of Democraat (32%) identificeren. In januari klopte Michael Bloomberg in een peiling zowel de democratische als de republikeinse kandidaat bij onafhankelijke kiezers.)


Bloomberg was 12 jaar lang burgemeester van de grootste stad van Amerika. Zijn vermogen wordt rond de 35 miljard dollar geschat, wat hem bij de 15 rijkste personen ter wereld klasseert (Forbes 500, 2015). Bloomberg Business news


Dat vermogen verdiende hij met zijn mediabedrijf dat zijn naam draagt en is toegespitst op financieel nieuws dat via de befaamde Bloomberg terminal wordt verstrekt. Een abonnement op de gegevens die via de terminal ter beschikking worden gesteld, kost tienduizenden dollars per jaar. (Trump maakt zijn naam in de VS uiteindelijk met de reality-tv show The Apprentice. Veel meer dan met zijn zakeninstinct, want op dat vlak is hij naar Amerikaanse normen maar klein bier. In de lijst van Amerikaanse miljardairs is hij teruggevallen van plaats 26 naar plaats 121 en zijn vastgoedimperium is zeven keer kleiner dan dat van zijn belangrijkste concurrent, nvddw.)God help ons!


Michael Bloomberg tekende met een aantal one-liners een onthutsend portret van zijn collega-zakenman. Zo verwees hij naar Trumps beruchte faillissementen:
'Trump zegt dat hij het land wil beheren zoals zijn bedrijf. Wel, God help ons!' 

Over de rechtszaak over de Trump University - een privéschool die nooit officieel erkend werd, maar die in de VS wel de titel van universiteit voerde en waar tegen meer dan 5.000 voormalige studenten nu een rechtszaak hebben aangespannen omdat de instelling hen diploma’s had afgeleverd die niets waard bleken te zijn, ondanks dat ze 35.000 dollar inschrijfgeld moesten ophoesten - en zonder ze bij naam te noemen, zei Bloomberg het volgende:
'Ik ben een New Yorker en ik herken een bedrieger wanneer ik er een zie.'Immigranten


Tenslotte haalde hij nog uit naar de dubbelzinnige uitspraken van Trump, die graag goedkope gastarbeiders inhuurt om zijn buildings te bouwen, maar tegelijkertijd belooft ze te deporteren: 'De waarheid heeft haar rechten; het rijkste aan Donald Trump is zijn hypocrisie.' Bloomberg besloot zijn tussenkomst met de zin: 'Laten we samen een competent iemand met gezond verstand verkiezen.'