Cover image

Gaten in Melania Trumps immigratieverhaal doen vragen rijzen

De naaktfoto’s van Donald Trumps derde echtgenote Melania Knauss, die vorige week in The New York Post verschenen, doen vragen rijzen over de immigratiestatus van de Sloveense tijdens de periode waarin ze in New York  modellenwerk verrichte midden jaren negentig.


Het gaat om een delicate kwestie, gezien de harde aanpak die haar echtgenoot belooft tegen illegale immigranten, indien hij aan de macht komt.


De website Politico heeft een tijdlijn gereconstrueerd en komt tot de conclusie dat de foto’s in 1995 in New York werden genomen, daar waar mevrouw Trump zelf zegt pas in 1996 voor het eerst in de VS te zijn gearriveerd.

In de VS gewerkt zonder het vereiste H-1B visum?Nog opmerkelijker is dat mevrouw Trump de VS zou hebben bezocht met een visum dat haar geen toelating gaf om in het land te werken. Immigratie-experts vertellen Politico dat indien deze vermoedens worden bevestigd Melania Trump op die manier haar Amerikaans burgerschap in gevaar brengt.

De gaten in mevrouw Trumps verhaal komen uit twee verschillende interviews die ze eerder dit jaar gaf en waarin ze vertelde over haar eerdere bezoeken aan de VS.


‘Ik heb altijd de wet gerespecteerd en verliet op het gepaste moment de VS om daarna [in mijn geboorteland] Slovenië het visum te laten hernieuwen.'


Ze zou dit gedaan hebben tot ze in 2001 een ‘green card’ kreeg, die het recht geeft om in de VS te verblijven en te werken. De ‘green card’ is ook de makkelijkste weg naar Amerikaans burgerschap, het zogenaamde ‘citizenship’.

Wie komt in aanmerking voor een H-1B?Doch die versie strookt niet met het H-1B visum dat ze toen zou moeten aangevraagd hebben en dat wordt afgeleverd aan mensen met een bepaald beroep en opleidingsniveau of werkervaring en die door een Amerikaans bedrijf worden gesponsord. Modellenbureaus zijn zulke sponsors. Dat visum is 3 jaar geldig en vereist geen over- en- weer reizen naar het land van oorsprong.

Melania’s versie mag doen vermoeden dat ze op een zaken- of toeristenvisum reisde, dat toen zes maanden geldig was, maar niet toelaat in de VS te werken, zeer strikte uitzonderingen niet te na gesproken.

De kans bestaat dat Trump tegenover de Amerikaanse immigratie-officier toen een andere reden voor haar verblijf heeft opgegeven dan de werkelijke. Als dat waar blijkt dreigt een domino-effect en kunnen haar de ‘green card’ en het staatsburgerschap worden ontnomen.
De Trump-campagne reageert in een korte mededeling door te zeggen dat ‘Melania altijd de wet heeft gevolgd en een fiere burger van de VS is.’


Melania Trumps website offline gehaaldMelania Trumps website werd al een tijd geleden offline gehaald nadat vragen waren gerezen over haar cv. Op de website stond te lezen dat ze een diploma in design en architectuur had gehaald aan de universiteit van Slovenië. Volgens zowel de New York Times als CNN strookt dit niet met een ongeautoriseerde biografie van de vrouw, waaruit blijkt dat ze de studie na het eerste jaar afbrak.