Cover image

Tesla is geen bedrijf maar 'een cashverbrandingsoven'

Het aandeel Tesla moet donderdag forse klappen incasseren na een bericht in de Wall Street Journal over de precaire cashpositie van het bedrijf.


De Amerikaanse zakenkrant weet ook dat ruim 15 institutionele investeerders hebben geweigerd nieuwe investeringen te doen in Solar City, de producent van zonnekracht-installaties waarvan Elon Musk aandeelhouder is. Deze laatste had recent zijn voornemen bekendgemaakt om Solar City en Tesla te fuseren, maar investeerders zijn voor de plannen niet te vinden.


Gevreesd wordt dat de overname tot een ongunstige diversifiëring van de activiteiten van Tesla zou leiden. Bovendien wordt opgemerkt dat de samensmelting de financiële situatie van beide bedrijven mogelijk nog meer onder druk zou zetten.


Elon Musk stelt dat de fusie kadert in de verdere uitbouw van een duurzame economie. De operatie is volgens hem, die in beide bedrijven een belang van meer dan 20 procent heeft, dan ook logisch.


Screenshot 2016-09-01 13.05.44


De overname zal volgens hem immers leiden tot kostenbesparingen en bovendien bij de productie en verkoop belangrijke synergieën creëren, waardoor investeerders op lange termijn op een significante meerwaarde zouden kunnen rekenen.Tesla is ‘een cashverbrandingsoven’ en ‘de grootste aandelenbubbel' op de markten


Maar steeds minder investeerders lijken bereid Musks verkooppraatjes nog langer te slikken. In zijn maandelijks rapport aan zijn klanten noemt Mark B. Spiegel van Stanphyl Capital Management Tesla ‘een cashverbrandingsoven’ en ‘de grootste aandelenbubbel op de markten’. Volgens hem is de vraag naar Tesla’s Model S en Model X zwak en wordt de concurrentie alom sterker.GM's Bolt EV


Wanneer General Motors straks zijn elektrische wagen Bolt EV op de markt brengt - die goedkoper wordt dan de Tesla-modellen -  zullen er massaal bestellingen voor Tesla’s Model 3 worden geannuleerd. Maar daar zullen we nooit iets van horen, schrijft Spiegel.Cash raakt snel op


Woensdag raakte bekend dat zowel Tesla als Solar City bijna door hun cash-reserves heen zitten. De eerste moet snel 422 miljoen dollar betalen aan obligatiehouders en wil tegen het einde van dit jaar nog eens geld ophalen. De producent van zonnekracht-installaties Solar City had eind juni nog maar 146 miljoen dollar in kas, maar moet tegen eind dit jaar wel een lening van 250 miljoen dollar aflossen.


Tesla heeft sinds eind 2014 ruim 3 miljard dollar in cash uitgegeven en heeft sinds zijn beursgang in 2010 elk jaar geld opgehaald op de kapitaalmarkten. Dat wil het eind dit jaar nog eens doen om de kosten van de fusie met Solar City te financieren.Aandeel Tesla noteert aan 300 keer de verwachte ‘aangepaste’ winst


FactSet berekende dat Tesla ondertussen noteert aan 300 keer de verwachte ‘aangepaste’ winst. Daarmee rangschikt het in het rijtje van tech-reuzen als Alphabet, Apple, Amazon.com, Facebook en Salesforce.com. Met dat verschil dat deze bedrijven ware cash cows zijn. Iets waar Tesla niet van kan worden verdacht.