Cover image

Hyperloop debuteert mogelijk met verbinding Dubai-Abu Dhabi

Het transportsysteem Hyperloop, dat in de toekomst vracht en passagiers in cabines aan supersonische snelheden door een vacuüm buizenstelsel moet laten reizen, krijgt mogelijk zijn eerste commerciële toepassingen in de Verenigde Arabische Emiraten.


Het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One, één van de ondernemingen die de nieuwe technologie moet ontwikkelen, heeft daarover eenovereenkomst ondertekend met de Roads and Transport Authority (RTA) van Dubai. In de overeenkomst is een mogelijke verbinding tussen Dubai en Abu Dhabi voorzien.

Hyperloop One werkt al aan een haalbaarheidsstudie voor de toepassingen. De logistieke groep DP World onderzoekt daarbij de beweging van cargo in en rond de haven Jebel Ali in Dubai.

De nieuwe verbinding tussen Dubai en Abu Dhabi zou onder meer hyperports - halteplaatsen langsheen het buizentraject - krijgen op Dubai International, de Burj Khalia, Dubai Marina, Dubai World Central, Abu Dhabi International Airport, Saadiyat Island en de Etihad Towers. Financiële details over het traject werden niet bekend gemaakt.

Woestijn


Eerdere rapporten hebben uitgewezen dat het nieuwe transportsysteem de reistijden tussen Abu Dhabi en Dubai tot twaalf minuten zou kunnen herleiden. Op die ogenblik moet voor de die verbinding nog met een reistijd van meer dan een uur rekening worden gehouden.

Bovendien zou Hyperloop op achtenveertig minuten de afstand tussen Dubai en Riyadh moeten kunnen overbruggen, terwijl een reis van Dubai naar Doha en Muscat nog respectievelijk drieëntwintig minuten en zevenentwintig minuten in beslag zou nemen.

Experts zeggen alvast dat de Verenigde Arabische Emiraten een uitgelezen terrein vormen voor een test met de nieuwe technologie. In de woestijn is het immers gemakkelijker een traject zonder veel bochten - die voor Hyperloop een bijzondere uitdaging zouden vormen - aan te leggen.

Een traject tussen Dubai en Abu Dhabi is volgens hen dan ook gemakkelijker realiseerbaar dan een verbinding tussen Los Angeles en San Francisco, waarvan eerder al sprake was. (mah)