Cover image

Engelse taalvaardigheid: België bijna in wereldwijde top tien

Wereldwijd zijn er slechts tien landen waar het Engels door anderstaligen beter wordt beheerst dan België. Dat blijkt uit een onderzoek van de organisatie Education First bij nagenoeg één miljoen respondenten in meer dan zeventig landen.


In de rangschikking staat Nederland op de eerste plaats, gevolgd door Denemarken, Zweden en Noorwegen. België eindigt op een elfde plaats. Dat betekent een stijging met zes plaatsen tegenover vorig jaar.

Er wordt echter opgemerkt dat een betere Belgische score door de matige kennis van het Engels bij de Franstalige bevolking wordt afgeremd. Als onafhankelijk land zouden de Vlamingen in de rangschikking immers op een vijfde plaats zijn geëindigd. De Franstalige Belgen zouden afzonderlijk anderzijds slechts op een dertigste plaats worden gerangschikt.

De top tien bestaat verder uit Finland, Singapore, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland en Polen. In het algemeen wordt in Europa de sterkste beheersing van de Engelse taal geregistreerd. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika werd de minst goede Engelse taalkennis opgetekend.

Vrouwen


Anderzijds wordt opgemerkt dat de kennis van de Engelse taal in Latijns-Amerika een verslechtering lijkt te kennen.  Daarnaast werd ook in onder meer Irak, Japan en Peru een sterke achteruitgang geregistreerd. De sterkste verbetering kon daarentegen worden opgemerkt in Frankrijk, Qatar en Singapore.

Nagenoeg in alle landen blijken vrouwen het meest in de Engelse taal onderlegd. Ook lijkt de grootste kennis aangetroffen te worden bij jongeren tussen achttien en vijfentwintig jaar.

De onderzoekers merken nog op dat met Singapore voor de eerste keer een Aziatisch land in de top tien is doorgedrongen. Ook Maleisië en de Filipijnen staan in de top vijftien gerangschikt.

Er wordt nog aangevoerd dat de Engelse taalvaardigheid een belangrijke parameter van economisch concurrentievermogen - zowel individueel als nationaal - blijft. Een grotere beheersing van de Engelse taal kan immers worden gekoppeld aan onder meer een hoger inkomen en een betere levensstandaard.