Cover image

Amazon houdt Amerikaanse economie in een wurggreep

De webwinkel Amazon heeft de Amerikaanse economie in een wurggreep die veel verder reikt dan zijn gewone retailactiviteiten. Dat staat te lezen in een rapport van het Institute voor Local Self-Reliance (ILSR).


‘Achter de pakjes die het bedrijf bij uw voordeur achterlaat en achter het uitnodigende platform en de naadloze service die het bedrijf voortdurend bovenaan alle mogelijke zakelijke rangschikkingen positioneert, heeft Amazon zich in alle stilte in het centrum van een steeds groeiend aandeel van onze dagelijkse activiteiten en transacties geplaatst, haar tentakels daarbij uitspreidend over de economie en daarmee, over onze levens,’ staat er te lezen.


screenshot-2016-12-01-14-00-15'De helft van alle Amerikaanse gezinnen zijn lid van het programma Amazon Prime, de helft van alle online aankopen start rechtstreeks op Amazon en Amazon incasseert bijna een op elke twee dollars die Amerikanen online uitgeven.  Het bedrijf verkoopt meer boeken, speelgoed en volgend jaar ook kledij en consumentenelektronica dan eender welke andere online of offline retailer en investeert nu zwaar in de kruideniersmarkt. Het bedrijf heeft 1.000 mensen werken in Artificiële Intelligentie (A.I.) en is ook actief in de tv- en filmwereld.Groter dan Walmart


Als retailer concurreert het bedrijf met en is het nu groter dan Walmart. Het bedrijf lijkt enkel nog te gaan groeien: binnen vijf jaar zal een vijfde van de Amerikaanse retailmarkt die op 3.600 miljard dollar wordt geschat online worden uitgegeven. Geschat wordt dat Amazon daarvan tweederde voor zijn rekening zal nemen.Steeds groter


Ondertussen blijven de cijfers enkel stijgen met de lancering van elk nieuw product of verkoopevenement. Het Black Friday-weekeinde was het beste in de geschiedenis van het bedrijf. Amazon verkocht meer dan dubbel zo veel eigen producten in vergelijking met een jaar geleden en de verkopen van zijn Echo-producten zijn verzevenvoudigd in vergelijking met Cyber Monday vorig jaar.Superbedrijven


In september waarschuwde het weekblad The Economist ook al voor de toenemende impact van superbedrijven op ons leven:
"Het meest opgemerkte kenmerk van de hedendaagse zakenwereld is niet het verdwijnen van de gevestigde orde. Het is de opkomst van een kleine groep superbedrijven die zich in het hart van de globale economie heeft verschanst. [...] Laten we de verbazingwekkende prestaties van deze superbedrijven eren. Maar laat ons ze ook goed in het oog houden. De wereld heeft nood aan een gezonde dosis concurrentie om de hedendaagse superbedrijven alert te houden en degenen die in hun schaduw leven de kans te geven te groeien.”screenshot-2016-12-01-14-05-27