Cover image

CEO Starbucks neemt ontslag om... koffieketen te gaan leiden

De Amerikaanse koffieketen Starbucks krijgt een nieuwe topman. Kevin Johnson, op dit ogenblik operationeel directeur van het concern, zal begin april volgend jaar de functie van chief executive opnemen. Dat heeft Howard Schultz, huidig chief executive en voorzitter van Starbucks, bekend gemaakt.


Schultz (63) voegde er echter meteen aan toe geen afscheid te nemen van Starbucks. Hij zal zich daarentegen verder toeleggen op de verdere ontwikkeling van dochterbedrijf Reserve Roastery and Tasting Room, dat twee jaar geleden in zijn thuisstad Seattle een eerste flagship-store opende.

Reserve Roastery werkt met grotere filialen dan de traditionele koffiebar van Starbucks.

Howard Schultz waarschuwde al langer dat ook Starbucks geconfronteerd zal worden met de impact van het online winkelen. Door die evoluties zullen de winkelcentra dan ook minder bezoekers ontvangen, waardoor ook Starbucks met een kleiner klantenbestand rekening zal moeten houden.

Premium


Om die impact op te vangen wil Schultz met het dochtermerk Reserve Roastery op het duurdere marktsegment mikken. Reserve moet daarbij ook koffiesoorten aanbieden die in een filiaal van Starbucks niet beschikbaar zijn.

Terwijl Starbucks voor vele shoppers een gelegenheid is om tijdens het winkelen een rustpauze te nemen, moet Reserve een bewuste bestemming worden. In de flagshipstore in Seattle is ook een branderij ingericht.

De volgende jaren wil Schultz nog eens twintig tot dertig flagshipstores in gebruik nemen in onder meer New York, Chicago, San Francisco en Los Angeles. Volgend jaar wordt ook in Shanghai een filiaal opgestart. Nog eens een jaar later wordt een Europese vestiging gepland.

Daarnaast zullen een duizendtal kleinere vestigingen van het merk worden geopend. De Reserve Roastery biedt aan zijn klanten ook de culinaire specialiteiten van partner Princi.

Kevin Johnson zetelt al zeven jaar in het bestuur van Starbucks en was de voorbije twee jaar de rechterhand van Howard Schultz. De opvolging is dan ook een logische keuze. (mah)