Cover image

De woede van de Amerikaanse arbeidersklasse in 2 grafieken

Hillary Clinton won de popular vote uiteindelijk met 2,85 miljoen stemmen, maar ze kwam in totaal 38.872 stemmen tekort in de staten Wisconsin (11.374), Pennsylvania (22.146) en Michigan (5.352) om voldoende kiesmannen achter zich te krijgen in het Electoral College dat de nieuwe president aanduidt.


Haar verlies daar kwam voor velen als een complete verrassing, vooral omdat de drie staten zowel in 2008 als in 2012 nog makkelijk door Barack Obama en Joe Biden waren binnengehaald. Clinton voerde er dan ook amper campagne. Wisconsin (10 kiesmannen) achtte ze niet eens een bezoek waard. De staat stemde voor het eerst sinds 1984 Republikeins.


Wisconsin, Pennsylvania en Michigan behoren nochtans tot de typische ‘rust belt’-staten, voormalige productiestaten waar de globalisering het gros van de fabrieken heeft weggehaald om ze naar lagelonenlanden te transfereren. Sinds het jaar tweeduizend verloren ze zowat een derde van alle jobs. Niets kwam in de plaats.Arbeidersklasse presenteert de Democraten de rekening


De 2 onderstaande grafieken geven een goed beeld van de volkswoede die in deze en nog 2 andere staten stilaan maar zeker opborrelde. Het volk voelde zich door de Democraten in de steek gelaten. De arbeidersklasse vond de tijd rijp om Clinton & co daar nu de rekening voor te presenteren...1. Jobs verdwenen, lonen daalden, niets kwam in de plaats


screenshot-2017-01-06-07-08-322. De Amerikaanse economie werd de voorbije decennia steeds concurrentiëler, de gemiddelde werknemer deelt al 45 jaar lang amper of niet in de winsten


us-productivity