Cover image

AfD: Traditionele media niet welkom op conferentie met Wilders en Le Pen

De eurosceptische, anti-immigratiepartij Alternatieve für Deutschland (AfD) gaat journalisten van bepaalde publicaties de toegang ontzeggen tot een conferentie die op 21 januari staat geprogrammeerd in het Duitse Koblenz en waar naast AfD-leider Frauke Petry ook Marine Le Pen en Geert Wilders zullen spreken.


Marcus Pretzel, die voor AfD in het Europees Parlement zetelt en gehuwd is met Petry (foto),  lichtte de maatregel in een tweet als volgt toe: ‘De persvrijheid omvat het recht geen vals nieuws te verspreiden.’

Naast de website Politico, krijgen journalisten van de openbare omroepen, de krant Frankfurter Allgemeine en het magazine Der Spiegel evenmin een accreditatie voor het evenement. Of de maatregel enkel voor de conferentie of voor alle toekomstige AfD-meetings geldt is niet duidelijk.De Trumpificatie van de Duitse politiek


De hoofdredacteuren van de Duitse openbare omroepen hebben ondertussen in een gezamenlijke verklaring de ‘massale tussenkomst in de vrijheid van verslaggeving’ al gehekeld en kijken of ze de maatregel via gerechtelijke weg ongedaan kunnen maken.


Frank Überall, de voorzitter van de Duitse journalistenvereniging DJV, had het in een reactie op de Duitse radio over 'de Trumpificatie van de Duitse politiek.’


Gevreesd wordt dat deze maatregel in de aanloop van de Duitse verkiezingen de norm, eerder dan de uitzondering dreigt te worden.Lügenpresse


Net als Donald Trump heeft de AfD er een gewoonte van gemaakt journalisten aan te vallen over wat ze ‘onfaire en bevooroordeelde berichtgeving’ noemen. AfD-aanhangers houden er van om tijdens meetings slogans als ‘Lügenpresse’ te roepen, een term die vooral opgang maakte onder het regime van Adolf Hitler.


Het concept werd een eerste keer gebruikt na de mislukte revoluties in het midden van de negentiende eeuw en was vooral terug te vinden in katholieke polemieken tegen de liberale pers, waar geopperd werd dat de media werden gecontroleerd door vrijmetselaars en joden en bewust aan misleiding deden en een onderdeel vormden van een bredere samenzwering.

Na de Frans-Pruisische oorlog werd de term gebruikt voor de Franse pers, terwijl in de eerste wereldoorlog de buitenlandse en vooral Britse kranten als Lügenpresse werden bestempeld.

Nadat Adolf Hitler aan de macht kwam en de Duitse pers onder controle kreeg, werd het concept opnieuw voor buitenlandse media gereserveerd.
“Daarmee werd Lügenpresse synoniem voor elk medium dat niet met de visie van de spreker instemt en dus een supporter van de tegenstander moet zijn.”