Cover image

Hoe meer Airbnb op hotels gaat lijken, hoe meer hotels op Airbnb willen lijken

De grote winnaar is... de consument

Airbnb werd in 2007 opgericht door Brian Chesky en Joe Gebbia, die een slaapbank in hun woonkamer ter beschikking stelden van mensen die geen hotel meer vonden om een conferentie rond design bij te wonen in San Francisco.


Chesky en Gebbia deden dat niet uit liefdadigheid, ze konden nog amper hun huur betalen. Om het geheel toch een vorm van organisatie te geven serveerden ze ‘s ochtends een ontbijt voor hun gasten.


Hun bedrijf heeft ondertussen een grote weg afgelegd. Wie vandaag via Airbnb een accommodatie zoekt zal een steeds groter en hotel-achtig aanbod aantreffen. Van gratis wifi en 24 uur inchecken, tot een keuze uit een of meerdere kamers, een flat of een volledige woning.


Airbnb is er met andere woorden in geslaagd een hotelervaring te creëren en kon zo op korte tijd al een belangrijk deel van de globale hotelmarkt inpalmen.
Marriott room
© Marriott Hotels

Hotels gaan voor Airbnb-achtige ervaring


Maar die hotels laten zich niet als lammeren naar de slachtbank leiden en slaan nu terug. Hoe? Door een meer Airbnb-achtige ervaring aan te bieden.


Dat betekent dat de accommodatie beter wordt aangepast aan de ‘thuiservaring’. De focus wordt verlegt van luxe, comfort en gebruiksgemak, naar personalisering en ‘leven als thuis’. De hotels gaan dus in de tegenaanval en geven Airbnb een koekje van eigen deeg.Marriott introduceert een vorm van 'leven in commune'


Tijdens een recente conferentie in Los Angeles stelde de Marriotketen een nieuwe soort suite voor: 4 slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken, woonkamer en eetkamer, met alles er op en er aan. Een drankautomaat bijvoorbeeld.


Marriott vormt een deel van zijn kamers gewoon terug om tot complete appartementen, waar tot 16 gasten kunnen verblijven. Die gaten hoeve niet noodzakelijk tot een en dezelfde groep behoren: het commune-gevoel, zeg maar.


Doel is om deze nieuwe lay-out als standaard op te nemen in het aanbod van Element Hotel, een merk dat recent aan Marriott werd toegevoegd na de fusie met Starwood Hotels and Resorts. Er komt minimaal één zo'n kamer per verdieping.
Deze niet-aflatende concurrentie tussen de hotelindustrie en Airbnb zal vele betrokken partijen slapeloze nachten bezorgen. De consument daarentegen die krijgt almaar meer opties, en dat is goed nieuws.