Cover image

Wapenhandel in de wereld op niveau van Koude Oorlog

Het Zweedse Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) publiceerde maandag zijn jaarlijkse rapport over de wapenhandel in de wereld.


De lectuur is deprimerend: de import en export van wapens bereikte in de periode 2012 - 2016 opnieuw een niveau dat ongezien was sinds het einde van de Koude Oorlog. De 2 regio’s die zich als grootste kopers van wapens profileren zijn Azië/ Oceanië en het Midden-Oosten/ Golfstaten. In de laatste 5  jaren werden liefst 8,4 % meer wapens verkocht dan in de vijf jaar daarvoor.


Screenshot 2017-02-20 15.31.13Grootste exporteurs


Screenshot 2017-02-20 15.32.09De VS (33%), Rusland (23%) China (6,2%), Frankrijk (6%) en Duitsland (5,6%) zijn ‘s werelds 5 grootste exporteurs. Samen zijn ze goed voor 74% van alle wapenuitvoer. Nederland staat op een elfde plaats met 1,9% van alle wapenexport; België staat niet in de top 25.Grootste importeurs


India, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, China en Algerije zijn ‘s wereld 5 grootste invoerders van wapens. Samen zijn ze goed voor 34% van alle import. De Saudi’s lieten een stijging van 212% optekenen in vergelijking met de periode 2007 - 2011. Qatar voerde liefst 245% meer wapens in. De halvering van de olieprijs lijkt geen enkel effect te hebben op de vraag naar wapens vanuit deze landen. In de lijst van invoerders rangschikt Nederland op een 38ste plaats, met 0,6% van alle import. Ook hier scoort België niet in de top 40.VS exporteren wapens naar meer dan 100 landen


De Verenigde Staten zijn de belangrijkste exporteur van wapens naar inmiddels meer dan 100 landen. Geen enkel land komt in de buurt. Rusland is nu de belangrijkste leverancier van India, Vietnam, China en Algerije. Deze landen absorberen 70% van alle Russische export. Europa tenslotte heeft de invoer van wapens tussen 2012 en 2016 met 36% zien dalen, wat laat veronderstellen dat de komende jaren een inhaalbeweging zal worden gemaakt, aldus het SIPRI.