Cover image

Probleemgedrag van executives kan bedrijf duur te staan komen

Het probleemgedrag van executives kan de onderneming uiteindelijk bijzonder zware verliezen kosten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri.


Op basis van meer dan driehonderd indiscreties van executives - zoals drugsgebruik, geweld, seksuele schandalen en bedrog - moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat de werkgevers van deze toplui door de feiten met een miljoenenverlies worden geconfronteerd.

De resultaten van de studie tonen volgens de wetenschappers aan dat persoonlijke indiscreties ook het vermoeden van professionele onbetrouwbaarheid doen rijzen.

“Geregeld breken schandalen uit rond executives van bedrijven,” benadrukt onderzoeksleider Adam Yore, professor financiën aan het Trulaske College of Business aan de University of Missouri.

“Sommige executives blijken in hun curriculum vitae onwaarheden te hebben verteld, maar anderen komen op een ongunstige manier in het nieuws wegens agressief gedrag of dronkenschap achter het stuur."

"Deze gebeurtenissen kunnen uiteraard zware consequenties hebben voor de betrokkene, die niet zelden ontslag moet nemen, maar ook hun werkgever dreigt vaak onder de ongunstige berichtgeving over deze feiten te lijden.”

Aandeelhouderswaarde


Uit het onderzoek bleek dat de schandalen met executives de aandeelhouderswaarde van de onderneming met 1,6 procent doet zakken. "Dat vertaalde zich in een gemiddeld verlies van 110 miljoen dollar aan marktwaarde,” benadrukt professor Yore. “Wanneer de problemen te maken hebben met de chief executive loopt de schade op tot een verlies van 4,1 procent en 226 miljoen dollar."

"Vooral schandalen rond oneerlijk gedrag bleken voor de betrokken ondernemingen bijzonder schadelijk. Bovendien leiden de problemen tot een belangrijk verlies aan nieuwe klanten en partnerships.”

De onderzoekers zeggen niet verbaasd te zijn door de resultaten van de studie. “Een belangrijk deel van de commerciële activiteit is immers gebaseerd op vertrouwen,” betoogt Yore. “Schandalen zullen partners dan ook vaak aanzetten de relatie te herzien." (mah)