Cover image

Engelsen vinden dat Schotten beter niet stemmen over Scotexit

De Schotse bevolking heeft drie jaar geleden duidelijk gemaakt geen voorstander te zijn van onafhankelijkheid. Oproepen voor een nieuw referendum zijn dan ook ongepast.


Dat schrijft de Britse krant The Times in een editoriaal in een reactie op vragen om naar aanleiding van de brexit een nieuwe volksraadpleging over Schotse zelfstandigheid te houden.

Algemeen wordt verwacht dat de Schotse premier Nicola Sturgeon in de herfst van dit jaar tot een referendum over de onafhankelijkheid van haar land tegenover Groot-Brittannië zal proberen over te gaan.

“De Schotse bevolking heeft drie jaar geleden duidelijk gemaakt zich niet van Groot-Brittannië te willen losscheuren,” betoogt The Times. “Weliswaar heeft een referendum geen eeuwige waarde, maar een herziening kan enkel wanneer de situatie een grondige verschuiving heeft gekend. Dat is met de brexit niet het geval."

"De formele procedure voor een vertrek uit de Europese Unie duurt nog twee jaar. Een nieuw referendum tijdens die periode zou onverantwoord zijn.”

Economisch


“Het is bovendien onwaar dat Schotland tegen zijn wil uit de Europese Unie wordt getrokken,” benadrukt The Times. “Schotland koos er drie jaar geleden voor om zijn lot verder aan Groot-Brittannië te verbinden. Vorig jaar koos Groot-Brittannië voor een brexit. Daardoor zal Groot-Brittannië, met inbegrip van Schotland, uit de Europese Unie vertrekken."

"Bovendien is het voor de Europese Unie niet mogelijk om te onderhandelen met een land waarvan men de volledige omvang zal kennen.”

"De Britse politici zullen anderzijds de volgende tijd al hun aandacht moeten wijden aan de brexit-onderhandelingen. Sturgeon mag van die drukke agenda niet profiteren om de keuze over Schotse onafhankelijkheid te beïnvloeden."

Ook economisch zijn er volgens The Times voor Schotland minder redenen om een onafhankelijke koers te varen. De daling van de inkomsten uit de oliesector hebben de eigen Schotse economie immers verzwakt. (mah)