Cover image

7 gewoontes van emotioneel intelligente mensen

1. Focussen op het positieve

Emotionele intelligentie is zowel voor ons professioneel succes als voor ons persoonlijk geluk van groot belang. Auteur Harvey Duetschendorf somt deze zeven specifieke gewoontes op van mensen met een hoog EQ.

blowing_bubbles_1.jpg


Emotioneel intelligente mensen negeren geen slecht nieuws, maar kiezen er voor om minder tijd en energie te besteden aan problemen en meer aan oplossingen voor die problemen. Ze maken zich ook geen zorgen over dingen die ze niet kunnen controleren.


2. Zich omringen met optimisten


happy joy jump air
flickr gin soak


Ze verspillen zo weinig mogelijk tijd aan klagers en negatievelingen en omringen zich met mensen die hun optimistisme, hun warmte, hun openheid en hun positieve houding delen.


3. Assertief zijn wanneer nodig
Mensen met een hoog EQ zijn geen zwakkelingen. Ze zoeken geen vijanden of conflicten, maar ze trekken duidelijke grenzen en komen (kalm en beredeneerd) op voor zichzelf en hun visie wanneer dat nodig is.


4. Toekomstgericht zijn
Ze zien hun voormalige mislukkingen niet als permanente of persoonlijke vernederingen, maar als opportuniteiten om uit hun fouten te leren en volgende keer beter te doen.


5. Manieren zoeken om het leven toffer, beter en interessanter te maken
Emotioneel intelligente mensen weten wat hun vrienden, familieleden en collega’s blij maakt en kijken altijd naar kansen om daar op in te spelen. Ze halen voldoening uit het gelukkig maken van hun medemensen.


6. Vergeven maar niet vergeten
Ze kunnen conflicten loslaten en zijn bereid anderen te vergeven wanneer ze fouten maken of problemen creëren. Ze stoten zich echter geen meerdere malen aan dezelfde steen.


7. Blijven leren
Emotioneel hoogintelligente individuen blijven levenslang leren. Dankzij hun openheid, hun leergierigheid en hun kritisch denkvermogen staat hun evolutie nooit stil en blijven ze hun leven lang groeien.