Cover image

China wil grootste producent van lithiumbatterijen worden

Chinese fabrikanten van lithiumbatterijen zijn op weg om de allergrootste ter wereld te worden. Dat schrijft de Financial Times.


Lithiumbatterijen zijn nodig om elektrische wagens vooruit te krijgen en volgens berekeningen van Goldman Sachs zal China tegen 2025 wereldleider zijn van een markt die tegen dan jaarlijks 40 miljard dollar omzet zal boeken. Tegen 2020 zullen de Chinezen al in staat zijn 121 GWh aan batterijen te produceren, blijkt uit berekeningen van Bloomberg New Energy Finance.


Ter vergelijking: De mega-fabriek die Tesla momenteel neerzet in de Nevada-woestijn zal een capaciteit van 35 GWh hebben.
De GWh staat voor GigaWatt per uur en met 1 GWh kunnen 40.000 elektrische wagens elk 100 kilometer afleggen.Het is niet de eerste keer dat China zich als een ‘disrupter’ op een markt presenteert. Dat gebeurde eerder al met zonnepanelen, toen de Chinezen er in slaagden de kosten en ook de prijzen te drukken.


De opkomst van China in de markt voor lithiumbatterijen dreigt vooral de Noord-Koreaanse en Japanse productie te verstoren, die sinds 1980 deze markt hebben gedomineerd. Er zijn ook een reeks Amerikaanse en Europese producenten.