Cover image

Chinese deeleconomie creëert vijf tot tien superbedrijven

In China zal de deeleconomie de volgende jaren op een gemiddelde groei van 40 procent kunnen blijven rekenen. Dat blijkt uit een rapport van het Chinese State Information Center.


Tegen het einde van dit decennium zal het transactievolume in de Chinese deeleconomie volgens het rapport meer dan 10 procent van het bruto binnenlandse product van het land vertegenwoordigen.

Bovendien wordt opgemerkt dat het aandeel van de deeleconomie tegen het het midden van het volgende decennium zelfs tot ongeveer 20 procent zou kunnen oplopen.

Er wordt aan toegevoegd dat de sector in de loop van de volgende tien jaar tot het ontstaan van wellicht vijf tot tien Chinese superbedrijven zal leiden.

“Steeds meer particulieren en bedrijven zullen door de deeleconomie worden aangetrokken,” wordt er opgemerkt. "Onder meer het delen van productiecapaciteit zal daarbij cruciaal blijken in de snelle modernisering van de Chinese industrie."

Rem


In het rapport wordt voorspeld dat de Chinese deeleconomie tegen eind dit decennium 100 miljoen service-providers zal tellen, waaronder ongeveer 20 miljoen fulltime aanbieders. “De sector moet een efficiënt instrument worden om de grotere druk op de arbeidsmarkt - gecreëerd door een tragere economische groei en technologische vooruitgang - te compenseren,” wordt er opgemerkt.

De Chinese deeleconomie vertegenwoordigde vorig jaar een transactiewaarde van 3,45 biljoen yuan of 503 miljard dollar. Dat betekende een toename met 103 procent tegenover het jaar voordien.

In totaal waren daarbij 600 miljoen mensen betrokken, terwijl ongeveer 60 miljoen service-provieders werden geteld. In beide gevallen was er sprake van een aangroei met ongeveer 20 procent. Ook bij werknemers in dienstverband kon gewag gemaakt worden van een stijging met 17 procent tot 5,85 miljoen arbeidsplaatsen.

Zhao Ying, onderzoeker aan de Chinese Academy of Social Science, waarschuwt echter dat excessieve administratieve regels een rem op de ontwikkeling kunnen vormen. Sommige wetten zijn volgens hem niet meer geschikt voor dit nieuwe zakelijke model, zodat andere regels moeten worden geïntroduceerd. (mah)