Cover image

Banken keren diamantairs de rug toe

De Belgische bankwereld stelt zich bijzonder terughoudend op tegenover een samenwerking met de Antwerpse diamanthandelaars. Dat hebben experts tegenover de krant De Tijd gezegd.


Er wordt opgemerkt dat steeds meer banken weigeren om met de diamantsector zaken te doen.

Er wordt gewag gemaakt van een gebrek aan vertrouwen, verwijzend naar de berichten over fraude, belastingontduiking en ondoorzichtigheid die de voorbije jaren in de Antwerpse diamantsector aan de oppervlakte zijn gekomen.

Alleen Indiase banken met een Antwerps kantoor zouden nog bereid zijn om met de diamantsector samen te werken, maar zij zouden hun klanten bijzonder hoge tarieven aanrekenen.

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector, erkent het probleem. Voor de diamanthandelaars zijn de bankkredieten een cruciaal werkinstrument, maar het blijkt bijzonder moeilijk geworden om een dossier succesvol te kunnen afronden.

Gesprekken


Antwerpen telt in totaal ongeveer zeventienhonderd diamantbedrijven. Kleine zelfstandigen vormen echter 80 procent van de totale sector. Voor sommige diamantairs is het volgens de sectororganisatie zelfs onmogelijk geworden om een privérekening te openen of een krediet voor particuliere aankopen, zoals de aanschaf van een woning, toegewezen te krijgen.

KBC Groep besloot drie jaar geleden al dochterbedrijf Antwerp Diamond Bank (ADB) te sluiten. Toen al was voorspeld dat de diamantsector mogelijk in grote problemen zou kunnen komen.

Inmiddels zou ook Standard Chartered zijn activiteiten in de sector hebben stopgezet, terwijl ABN Amro de kredietvoorwaarden voor diamantairs zou hebben verscherpt.

Febelfin, de federatie van de Belgische bankensector, zegt zich bewust te zijn van de problemen. Er wordt echter gewezen naar een aantal recente schandalen, die niet verenigbaar zouden zijn met de strenge gedragscodes die aan de banken worden opgelegd. Bovendien wordt erop gewezen dat de dossiers van de diamantairs vaak ook onvoldoende zijn gedocumenteerd.

De verschillende partijen voeren al geruime tijd gesprekken om een oplossing te vinden.