Cover image

Slachtoffer van Trumps besparingsdrift... de Muur met Mexico

De Amerikaanse begrotingsplannen voor volgend jaar maken duidelijk dat een groot deel van de verkiezingscampagne van huidig president Donald Trump uit fantasie was opgebouwd.


Dat zegt Kriston Capps, redacteur bij de nieuwssite CityLab in een commentaar op de Amerikaanse begrotingsplannen voor volgend jaar.

Capps benadrukt dat nagenoeg geen enkele sector aan de besparingen ontsnapt. Dat geldt onder meer voor huisvesting, voedseldistributie en leefmilieu, maar ook voor een aantal prioriteiten en beloftes die door Donald Trump tijdens de voorbije verkiezingscampagne naar voor werden gebracht. Zelfs het budget voor de grensmuur met Mexico is verder ingekrompen.

“Er wordt voor de grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico nog een bedrag van 1,6 miljard dollar gevraagd,” benadrukt Capps. “Dat is 1 miljard dollar minder dan het bedrag dat in maart nog werd gevraagd. Maar in werkelijkheid is het project voor de muur definitief opgeborgen."

Uitspatting


Het was volgens Capps al langer duidelijk dat de grensmuur niet meer was dan een architecturale uitspatting van een xenofoob, ook al was de constructie het beleidspunt dat door Trump tijdens zijn verkiezingscampagne met de grootste passie was verdedigd.

"Vanop het ogenblik dat Trump als president werd geïnstalleerd, was de Mexicaanse muur ten dode opgeschreven," aldus Capps.

“In februari vorig jaar had Donald Trump nog aangegeven dat de muur tussen 10 miljoen dollar en 12 miljoen dollar zou kosten. Hij beloofde ook dat Mexico uiteindelijk de muur zou betalen. Op welke manier dat allemaal zou worden gerealiseerd, werd echter nooit duidelijk."

"Volgens berekeningen van Claire McCaskill, democratisch lid van de senaatscommissie voor binnenlandse veiligheid, zou de bouw van de muur uiteindelijk 67 miljard dollar kosten. Dat is ongeveer zesduizend keer meer dan Trump had beloofd. De constructie zou elke Amerikaanse burger een bedrag van 200 dollar hebben gekost."

"Er is dan ook niemand - ook Donald Trump niet - die de muur nog verdedigt.” (mah)