Cover image

Ook beroep van vastgoed-expert komt onder druk door algoritmes

De vastgoedsector heeft tot nog toe weinig hinder ondervonden van technologische disruptie. Maar daar kan snel een einde aan komen, nu grote vastgoedwebsites eigen algoritmes hebben ontwikkeld, die steeds nauwkeuriger én betrouwbaarder schattingen geven.


In de VS begon Freddie Mac, een van de twee grote landelijke hypotheekverleners, recent geautomatiseerde schattingen te aanvaarden voor de herfinanciering van bestaande hypotheken. Ook Amerika’s grootste vastgoedwebsite Zillow zegt dat zijn algoritmes de waarde van een eigendom niet langer enkel berekenen op basis van de grootte van een huis en de buurt waarin het zich bevindt, maar ook andere prijsindicatoren in de schatting meenemen.


De schattingen op Amerikaanse sites zijn een pak meer gesofisticeerd dan in Europa. Een site als Zillow zal een eigendom dat een houten vloer in de woonkamer heeft en een granieten keukenblad hoger waarderen dan een woning die niet over zulke eigenschappen beschikt.Foutmarge is nog amper 5%De schattingen van Zillow - die gratis zijn en onmiddellijk beschikbaar - zitten nu binnen een foutmarge van amper maximaal 5%. Tien jaar geleden was dat nog 14%.Indien de Amerikaanse  Federal Housing Finance Agency (FHFA) straks zijn toelating geeft, wil Freddie Mac de geautomatiseerde schatting ook gaan gebruiken voor gewone hypotheken. Dat heeft grote gevolgen voor de 73.000 beëdigde vastgoed-experts (Real Estate Appraiser) in de VS.


[Al is de Amerikaanse situatie sterk verschillend van die bij ons,  is het niet onmogelijk dat op termijn ook bij ons de landmeter-expert hiermee wordt geconfronteerd.


'Expert' verwijst in dit verband naar de kennis met betrekking tot vastgoed. Zo is de landmeter-expert niet alleen actief als landmeter, maar evenzeer als bijvoorbeeld schatter van vastgoed.


Banken doen voor de toekenning van een hypotheek beroep op de kennis van zo’n zelfstandige en onafhankelijke landmeter-expert. Diens verslag is - in tegenstelling tot een schatting door bijvoorbeeld een makelaar - ook rechtsgeldig bij betwistingen.]Waarom is dit belangrijk?


Indien algoritmes straks de Amerikaanse vastgoed-expert willen vervangen zal de wet sowieso moeten worden aangepast. Volgens deze experts begeeft men zich op glad ijs en dreigt men opnieuw excessen te veroorzaken, zoals die na het uitbreken van de financiële crisis aan het licht kwamen. Maar de besparingen die kunnen worden gemaakt op vlak van arbeid en tijd zouden uiteindelijk wel de doorslag kunnen geven.