Cover image

Kalashnikov verdubbelde zijn omzet ondanks westerse sancties

De omzet van de Russische wapenfabrikant Kalashnikov is in 2016 met ruim 123% toegenomen tot 320 miljoen dollar. Dat is een opmerkelijke prestatie, omdat het bedrijf in 2014 onder de economische sancties viel, die door het Westen werden uitgevaardigd in respons tegen de annexatie door Rusland van de Krim en de militaire tussen komst in Oekraïne.


Kalashnikov had net belangrijke expansieplannen in o.a. de VS aangekondigd, maar die werden gedwarsboomd door de sancties. Het bedrijf zag in die beperkingen een kans om zich op andere markten te gaan profileren, met name in Azië en Afrika. Ook werd meer focus gelegd op klanten in defensie, eerder dan op gewone consumenten.


Dat bleek een schot in de roos, vooral in Azië, waar vele landen zich steeds verder begonnen te bewapenen, voornamelijk in respons tegen de Chinese militaire expansie.


Het potentieel blijft groot, vooral omdat Kalashnikov op technologisch vlak nog flinke stappen moet zetten, wil het een plaats innemen aan de top van de wapensector. Verder heeft het bedrijf met grote concurrentie af te rekenen van concurrenten zoals  Heckler & Koch, die gelijkaardige wapens verkopen in Azië en Afrika en dat aan dezelfde prijzen.
Maar het Russische bedrijf zet wel degelijk in op nieuwe technologieën. Zo lanceerde het recent gevechtsdrones, die autonoom doelwitten kunnen identificeren dankzij het gebruik van artificiële intelligentie. De aankondiging zal de discussie omtrent de ethiek van autonome wapens ongetwijfeld verder aanwakkeren.Flagship store op luchthaven Sheremetyevo


Toch blijft ook de consumentenmarkt belangrijk voor Kalashnikov. In augustus vorig jaar opende de Russische wapenfabrikant een flagship-store op de luchthaven Sheremetyevo in Moskou. Die winkel verkoopt merkkledij, merchandising en replica’s van wapens.


De winkel kadert in de strategie van Kalashnikov om zijn merknaam op de gewone consumentenmarkt verder te versterken. Die koerswijziging was ook het gevolg van de sancties die de westerse wereld aan de Russische industrie heeft opgelegd, waardoor Kalashnikov geen toegang meer heeft tot de lucratieve markt van de Verenigde Staten.