Cover image

Als de VS ons geen militaire drones willen verkopen doet China het wel

De voorbije periode bleek bij verscheidene militaire confrontaties, onder meer in het Midden-Oosten en Afrika, dat legereenheden geregeld zijn uitgerust met drones, die door Chinese producenten bleken te zijn geleverd.


China maakt volgens waarnemers daarbij dankbaar gebruik van de terughoudende politiek van de Verenigde Staten, die de verkoop van Amerikaanse drones aan vele buitenlandse partijen verbieden.

Dat beleid kan volgens de experts voor de Verenigde Staten echter belangrijke strategische en commerciële consequenties hebben.

De Amerikaanse regering zegt de situatie te evalueren, waarna de uitvoer van Amerikaanse drones mogelijk gemakkelijker zou worden.

Kopie


“De Verenigde Staten zouden vooral vrezen dat hun drone-technologie uiteindelijk in vijandige handen zouden kunnen vallen of zouden kunnen worden gebruikt om onrust te zaaien en de militaire dominantie van Israël tegenover zijn buurlanden zou kunnen ondermijnen,” benadrukt The Wall Street Journal.

“Groot-Brittannië zou tot nu toe de enige buitenlandse mogendheid zijn die van Amerikaanse militaire drones zoals de Predator en Reaper, geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf General Atomics, gebruik mag maken. China blijkt die leemte echter te willen invullen en heeft nagenoeg identieke kopieën van beide toestellen tegen goedkopere prijzen op de markt gebracht.”

“De strategie van de Amerikaanse overheid dreigt uiteindelijk de strategische belangen van de Verenigde Staten te ondermijnen,” benadrukt Paul Scharre, onderzoeker bij het Center for a New American Security. “Vele partners van de Verenigde Staten zullen zich immers geroepen voelen om zich in China te bevoorraden."

"Daardoor dreigen de Verenigde Staten niet alleen een bondgenoot van zich te aliëneren, maar bovendien die partner in handen van een grote concurrent te drijven. Daarnaast wordt ook de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven ondermijnd. Het is dan ook begrijpelijk dat de fabrikanten bij de Amerikaanse regering aansturen op een versoepeling van de exportbeperkingen. (mah)