Cover image

Nooit kochten buitenlanders meer vastgoed in de VS dan nu

Buitenlandse partijen hebben op één jaar tijd in de Verenigde Staten voor 153 miljard dollar vastgoed aangekocht. Dat betekent een stijging met 49 procent tegenover het jaar voordien.


Dat blijkt uit een rapport van de National Association of Realtors (NAR) over een periode van twaalf maanden tot maart dit jaar.

Gemeld wordt dat nog nooit eerder in de geschiedenis zoveel Amerikaans vastgoed door buitenlandse partijen werd gekocht.

De staten Florida, Texas en Californië droegen daarbij de grootste belangstelling weg. Het nieuwe record is volgens waarnemers wel verrassend, rekening houdend met de relatief hoge koers van de Amerikaanse dollar tegenover de meeste andere munteenheden.

Canadezen


“Het jaar voordien werd nog een inkrimping gemeld, maar blijkbaar wordt Amerikaans vastgoed door investeerders als een veilig toevluchtsoord bestempeld, zodat de impact van de dure dollar wordt gecompenseerd,” benadrukken de onderzoekers.

In waarde vertegenwoordigden buitenlandse partijen 10 procent van alle transacties op de Amerikaanse vastgoedmarkt. Wanneer daarentegen naar het aantal transacties wordt gekeken, valt dat cijfer echter terug tot 5 procent.

In totaal kochten buitenlandse partijen het voorbije jaar 284.455 eigendommen. Dat betekende een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. Florida, Californië en Texas vertegenwoordigden de helft van alle buitenlandse aankopen.Voor het vierde jaar op rij tonen Chinese partijen zich de belangrijkste buitenlandse klanten voor Amerikaans vastgoed. Daarna volgen kopers uit Canada, Groot-Brittannië, Mexico en India. Russische partijen hadden daarentegen slechts een aandeel van 1 procent.

Opmerkelijk is echter vooral de sterke toename aan Canadese kopers, die in totaal 19 miljard dollar investeerden in Amerikaans vastgoed en vooral een interesse voor Florida laten blijken.

Dat fenomeen is volgens Elli Davis, vastgoedmakelaar uit Toronto, vooral te wijten aan het feit dat vele Canadese babyboomers met pensioen. Vaak wordt de oorspronkelijke woning, die te groot is geworden, verkocht en ingeruild voor een kleiner pand, dat vaak gekoppeld zou worden aan een tweede verblijf in de Verenigde Staten. (mah)