Cover image

Great Again! Foxconn bouwt mega-fabriek in de VS

Foxconn, de grootste fabrikant van computeronderdelen wereldwijd, gaat in de Amerikaanse staat Wisconsin een mega-fabriek bouwen waar beeldschermen voor computers, televisies en dashboards zullen worden gemaakt. Het gaat om een eerste belangrijke investering van Foxconn in de Verenigde Staten.


Volgens de Milwaukee Journal Sentinel zal de bouw vier jaar in beslag nemen, krijgt de campus drie keer de omvang van het Pentagon en kunnen er 13.000 mensen aan de slag. Indirect zou de investering van Foxconn nog eens 22.000 jobs creëren. De staat Wisconsin zal tot 3 miljard dollar in subsidies bijleggen.


Foxconn is een Taiwanees bedrijf, dat onder andere de iPhone voor Apple maakt, maar ook onderdelen voor DellSonyNokia en andere merken produceert.


Het nieuws wordt als een overwinning gezien voor de regering Trump en de overeenkomst zou tot stand zijn gekomen dankzij de bemiddeling van Jared Kushner, de schoonzoon van de president."Apple beloofde Trump om 3 grote fabrieken te bouwen in de VS"


In een interview met de Wall Street Journal eerder deze week had Trump aangekondigd dat Apple hem beloofd had had om ‘3 grote fabrieken te openen in de VS.’ Omdat Apple daar nooit over heeft gecommuniceerd mag worden verondersteld dat de fabriek van Foxconn een van die drie is, hoewel die niet noodzakelijk zaken voor Apple gaat maken.


Trump zei dinsdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat eens deze investering is afgerond, Foxconn het potentieel heeft om meer productiejobs te creëren ‘dan we in vele decennia hebben gezien’.