Cover image

Kenia verbiedt plastic tassen: megaboete of 4 jaar cel

Keniase winkeliers en marktkooplui mogen hun klanten geen plastic tassen meer meegeven - ook niet tegen betaling. Sinds deze week geldt in het Afrikaanse land, dat bijna 50 miljoen inwoners telt, een totaalverbod op plastic wegwerpzakken. Wie nog wordt betrapt op het dragen, verkopen of produceren van simpele plastic tasjes, riskeert een boete tot 38.000 dollar of vier jaar cel. Kenia is een van de 40 landen in de wereld waar de wetgeving ten opzichte van plastic zakken veel strenger is dan in Vlaanderen.

Ook de toeristen vallen onder de wet. Ze moeten hun plastic zakken, bijvoorbeeld van de taxfree, inleveren wanneer ze het vliegveld uitgaan. Inwoners van Kenia zijn verplicht papieren zakken of herbruikbare tassen te gebruiken. De regering had al drie maal geprobeerd de regel door te voeren, maar het was nooit succesvol. Grote steden werden bedolven door plastic. Door het totaalverbod in te voeren, volgt Kenia nu landen als China, Frankrijk, Italië, Marokko en Kameroen. 


Dit was echter niet naar zin van fabrikanten die plastic zakjes produceerden. Ze probeerden het besluit nog aan te vechten bij de rechter, die vond dat economische redenen niet opwegen tegen ecologische belangen. 

België


Na 1 september is het verboden voor handelaars in Brussel om plastic wegwerpzakjes te verkopen in hun winkels. Deze beslissing is gebaseerd op een Europese richtlijn en zou klanten moeten motiveren meer milieuvriendelijkere alternatieven te gebruiken. Zakjes om groenten en fruit en voedingswaren die lekken, te verpakken, worden wel nog beschikbaar gesteld in de winkels.